Напишете дума/думи за търсене

5-те “договора” за доверие на д-р Карпман, които спасяват отношенията

Често се подвеждаме да вярваме, че любовта трябва да е постоянен екстаз, в който партньорите се сливат в едно и изпълняват наложените от обществото роли на "истински мъж" и "истинска жена". Но това е далеч от реалността на човешките отношения.

Представете си двама души, които решават да живеят заедно, носейки в главите си напълно различни очаквания и стереотипи за това каква трябва да е една връзка. Всеки си има свои желания и представи за ролите на мъжа и жената, за патриархата и еманципацията.

В същото време забравяме, че партньорът до нас също има своите нужди и очаквания, които трябва да бъдат удовлетворени. Това ли е рецептата за успешна дългосрочна връзка? Отговорът, разбира се, е отрицателен.

Според д-р Стивън Карпман решението се крие в това двойките да договарят своите собствени правила за взаимоотношенията. Той предлага пет основни "договори за доверие", които да поставят ясни граници и задължения в отношенията, без да се стига до манипулации и психологически игри. Ето ги и тях.

1. Договор за поддържане на връзката

Партньорите се съгласяват да спазват общоприетите стандарти за връзката, независимо дали са женени, в граждански брак или просто живеят заедно. Това включва уважение и честни договорки за приноса на всеки в семейството. Например, ако един от партньорите не работи, а се грижи за дома и децата, този принос трябва да бъде признат и оценен.


2. Договор за защита


Този договор изисква взаимно зачитане на емоциите и избягване на ситуации, които биха довели до стрес или болка. Това означава да не използваме слабостите на партньора за манипулация, а да го предпазваме от ненужни тревоги.


3. Договор за откритост


Партньорите се съгласяват да обсъждат всякакви разногласия открито и навреме, като избягват недоразуменията и натрупването на негативни емоции. Честната комуникация е ключът към разрешаването на проблемите преди те да се задълбочат.


4. Договор за удоволствие


Този договор насърчава партньорите да си доставят взаимно удоволствие, както в интимен, така и в социален план. И двамата трябва да са готови да правят компромиси, когато става въпрос за техните предпочитания и интереси, като намерят баланс в желанията си.


5. Договор за гъвкавост


Гъвкавостта в една връзка е от съществено значение. Това означава, че партньорите трябва да бъдат готови да направят отстъпки в името на мира и хармонията. Вместо да налагат своето мнение на всяка цена, те трябва да търсят решение, което да удовлетвори и двете страни.


Спазването на тези "договори за доверие" не елиминира конфликти и разногласия, но осигурява стабилна основа за тяхното разрешаване. Те помагат на двойките да изградят дълготрайни отношения, запазвайки автономността и индивидуалността на всеки, създавайки условия за успешен съвместен живот дори в най-трудните моменти.

Д-р Стивън Карпман е американски психиатър и психотерапевт, известен предимно със своята работа в областта на транзакционния анализ и особено с разработката на т.нар. ”Драматичен триъгълник на Карпман" (Karpman Drama Triangle). Тази концепция е модел за разбиране на конфликтите в междуличностните отношения и ролите, които хората приемат по време на тези конфликти: ”Преследвач", ”Жертва" и “Спасител". Всеки от тези три типа поведение може да се сменя по време на конфликт, като води до драматични и често нездравословни взаимодействия.

Карпман разработва модела си през 60-те години на миналия век, базирайки го на основните принципи на транзакционния анализ, създаден от Ерик Берн. Драматичният триъгълник се използва широко в терапията, както и в различни форми на коучинг и консултиране, за да помага на хората да разпознаят и избегнат тези нездравословни роли и динамики в отношенията си.

Освен с Драматичния триъгълник, Карпман е известен и с приносите си към психотерапията, изследванията на динамиката на човешките взаимоотношения и личностното развитие. Той също така преподава и води тренинги в областта на транзакционния анализ.

СНИМКА: iStock

Image by Марина Войтик from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ