Напишете дума/думи за търсене

Каква козметика не бива да използват бременните

Важно е бременните да четат внимателно етикетите на продуктите, които използват за кожата си, и да бъдат наясно със съдържанието им.

Изследвания сочат, че новородените често имат в кръвта си вредни химикали като аромати и бисфенол-А (BPA), които се свързват с продуктите за лична хигиена, използвани от техните майки.

По време на бременност всичко, което жената яде или поставя на кожата и косата си, може да попадне в кръвта и да достигне до плода. Тъй като бебетата са изключително чувствителни, дори малки количества химикали могат да им навредят.

За да предпазите себе си и детето, е важно да избягвате продукти, съдържащи вредни съставки. Сред най-опасните са: формалдехид, парабени (като метил, пропил, бутил и етил), петролни продукти, олово, фталати, алуминий, триклозан и много други. Тези вещества се смятат за токсични и трябва да се избягват, особено през деветте месеца.

Витамин А и ретиноиди

Ретиноидите, производни на витамин А, се използват за борба с бръчките, но при прием на високи дози по време на бременност те могат да увеличат риска от вродени дефекти. Макар че не е доказано, че локалното приложение е вредно, специалистите съветват да се избягват продукти, съдържащи ретиноиди като ретинол и ретиноева киселина.

Салицилова киселина


Тази съставка е популярна за борба с акне, но високите ѝ концентрации могат да навредят при бременност. Най-вече трябва да се внимава със средства за ексфолиране, тъй като те увеличават абсорбацията на киселината в кожата. 

Химически слънцезащитни продукти


Химикалите в слънцезащитните кремове, като оксибензон, са свързвани с рискове за новородените, включително ниско тегло при раждане. За предпочитане е да се използват продукти с цинков оксид по време на бременност и кърмене.

Киселини и бензоил пероксид


Все още няма пълни данни за безопасността на много ексфолиращи киселини и бензоил пероксид по време на бременност. Някои лекари ги считат за безопасни, но други препоръчват предпазливост. Ако имате кожни проблеми, консултирайте се с лекар за най-доброто лечение.

Не изпадайте в паника, ако сте използвали някоя от тези съставки, без да осъзнаете рисковете. Просто прекратете употребата ѝ. В повечето случаи проблемите възникват при дългосрочно и редовно прилагане. Най-добрият начин да защитите себе си и детето е да ограничите експозицията си на потенциално вредни химикали – както чрез козметиката, така и чрез храната и околната среда.

СНИМКИ: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ