Напишете дума/думи за търсене

7 симптома на ранната менопауза

Ранната менопауза е явление, което може да засегне жените на различни етапи от техния живот.

Това е моментът, в който менструалният цикъл спира и тялото започва да се променя под въздействието на понижени нива на хормоните естроген и прогестерон. Макар да е естествен процес, преждевременното ѝ настъпване създава предизвикателства, тъй като се случва по-рано от очакваното. 

Ранната менопауза, известна още като преждевременна, настъпва, когато жената преминава през този процес преди обичайно очакваната възраст. Това води до прекратяване на менструацията и се съпровожда с типични за менопаузата промени в организма.

Яйчниците постепенно спират да функционират, което води до спад в нивата на хормоните естроген и прогестерон. Причините за това могат да бъдат различни – генетични фактори, хормонални нарушения, автоимунни заболявания или медицински интервенции като хирургическо отстраняване на яйчниците, химиотерапия или използването на определени медикаменти.

Обичайно менопаузата настъпва около 45-50 годишна възраст, но ранната се появява много по-рано – дори преди 40. В редки случаи засяга жени още в техните 30 или дори 20 години. Проявява се с различни симптоми, които могат да засегнат както физическото, така и емоционалното състояние на жената. Ето някои от тях:


1. Нарушен менструален цикъл

Един от първите сигнали за ранна менопауза е нередовната менструация. Може да има промени в продължителността на цикъла или обилността на кръвотечението. Някои жени дори изпитват продължителни пропуски на цикъла.


2. Хормонални промени

Горещи вълни, нощно изпотяване и внезапни пристъпи на топлина са често срещани симптоми, които затрудняват нормалното ежедневие.


3. Вагинална сухота

Намаляването на нивата на естроген води до сухота във влагалището, което причинява дискомфорт и проблеми при интимни отношения.


4. Емоционална нестабилност

Ранната менопауза води до резки промени в настроението, раздразнителност и депресия, които влияят на качеството на живот.

5. Проблеми със съня

Безсъние и чести събуждания през нощта са често срещани проблеми, които водят до хронична умора.

6. Кожни промени

Понижените нива на естроген могат да направят кожата по-суха и податлива на бръчки.

7. Промени във фигурата и теглото

Жените може да забележат промени в разпределението на телесните мазнини, като те се натрупват в областта на корема.


Ранната менопауза е вероятно да доведе до редица усложнения като:

Остеопороза:

Недостигът на естроген увеличава риска от загуба на костна маса и счупвания.

Сърдечно-съдови заболявания:

Намалените нива на хормони увеличават риска от сърдечни заболявания.

Психологически проблеми:

Хормоналният дисбаланс може да доведе до депресия и тревожност.

Ранната менопауза може да бъде предизвикана от наследственост, болести като автоимунни заболявания, както и различни медикаменти или медицински процедури.

Как да я различим от циклични смущения?


Макар че симптомите наподобяват временно нарушение на цикъла, те обикновено са по-продължителни и постоянни. За да се постави точна диагноза, е най-добре да се консултирате с лекар.

След настъпването на ранната менопауза нивата на хормоните не се възстановяват по естествен път. Въпреки това, съществуват терапевтични възможности, които могат да помогнат за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by PatriciaMoraleda from Pixabay

Image by Saranya7 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ