Напишете дума/думи за търсене

Алкохолът през бременността може да промени формата на лицето на детето

Изследване установява връзка между изменения във външния вид на лицето при деца и употребата на алкохол от техните майки преди и по време на бременността.

Дори при малки количества, като чаша вино или бутилка бира, се наблюдават промени в лицевата структура на децата.

Изводите от това проучване показват, че лицето може да бъде индикатор за здравословното състояние на детето. Това вече е известно при разстройствата, свързани с феталния алкохолен спектър (FASD), при които значителна употреба на спиртни напитки по време на бременност води до видими белези след раждането.

„Лицето може да се разглежда като отражение на здравословното състояние на детето," обяснява Генадий Рощупкин, доцент и ръководител на групата по изчислителна биология в Медицински център "Еразъм" в Ротердам. Той добавя, че пиенето преди раждането може сериозно да повлияе на здравето на плода, като при по-тежка консумация съществува риск от FASD, което оставя отпечатък върху лицето.

За да изследват този въпрос, учените са използвали изкуствен интелект и технологии за дълбоко обучение, анализирайки триизмерни изображения на лица на подрастващи на възраст 9-13 години. Данните са взети от дългосрочно проучване в Нидерландия, наречено Generation R. Те разглеждат три групи: майки, които са пили преди деветте месеца, такива, които са пили само през първия триместър, и тези, които са продължили да пият през цялата бременност.

„Открихме значителна корелация между формата на лицето на деветгодишни деца и алкохолната експозиция по време на бременността," споделя Ксианджинг Лю, докторант и съавтор на изследването. Той обяснява, че колкото повече алкохол консумирали жените, толкова по-изразени били измененията в лицето на децата. Най-често срещаните промени включвали повдигнат или по-къс връх на носа, изпъкнала брадичка и обърнати надолу клепачи. Дори минимални количества алкохол, под 12 грама седмично, водели до видими лицеви изменения. Това е първият случай, в който се установява такава връзка при толкова ниска консумация по време на бременността.

Интересно е, че при по-големите деца връзката между пиенето и промените от такъв тип намалява, но това не означава, че те не могат да бъдат засегнати по други начини. Употребата на алкохол преди раждането може да причини проблеми с паметта и развитието на мозъка на плода.

Изследователите повдигат въпроса дали дори малки количества преди зачеването не крият рискове за децата. Те смятат, че техните резултати могат да послужат като полезна насока за бъдещите родители, които се подготвят за бременност. Заключението на авторите е, че жените трябва да спрат да консумират такъв тип напитки поне няколко месеца преди зачеването и да се въздържат напълно по време на бременността, за да предпазят здравето на бебето.

СНИМКИ: Image by Jill Wellington from Pixabay

Image by StockSnap from Pixabay

Image by Robster_91 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ