Напишете дума/думи за търсене

Как се избира подходяща ученическа раница?

Едно дете не бива да носи повече от 10-15 % от собственото си тегло.

Според проучвания все повече ученици развиват проблеми с гръбначния стълб. Освен генетичната предразположеност и бързото израстване, голяма роля играе и прекаленото натоварване, което носенето на тежки раници ежедневно оказва върху тях.

Предлагаме ви 4 основни съвета от специалисти при избора на ученическа раница:

1. Подходящ модел


Изборът на раница не е лесна задача. Тя трябва да бъде съобразена с височината и теглото на детето. Чантата не трябва да е по-дълга от нивото на кръста и трябва да стои малко под раменете на ученика.


2. Избягвайте прекомерното тегло


Детето не трябва да носи повече от 10-15 процента от собственото си тегло. Например, при дете, което тежи 20 килограма, раницата не трябва да надвишава 2-3 килограма заедно с пособията в нея. За предпочитане е да заложите на модел с вградени колелца и дръжка за дърпане в случай, че детето ви се умори и не може да носи чантата. В интернет се предлагат и варианти само на поставка с колелца, върху която да се сложи раницата, за да се дърпа лесно от малчугана.

3. Подходящи презрамки


Раницата трябва да има подсилена задна част и широки, меки презрамки, които не се впиват в раменете. Допълнителен колан около кръста също е полезен за по-добра стабилност.

4. Правилен начин на носене


Раницата трябва винаги да се носи на двете рамене, а не преметната само на едното или в ръка. Това помага за правилната стойка и баланса на детето.

Освен това е важно да се обърне внимание на правилното разпределение на тежестта вътре в нея. Тежките учебници и материали трябва да се поставят най-близо до гърба, за да се намали напрежението върху гръбначния стълб. По-леките вещи могат да бъдат разположени в предните отделения. Това ще допринесе за по-добра стабилност и комфорт при носене.

Системното натоварване с прекалено тежка чанта може да доведе до дълготрайни проблеми като изкривяване на гръбначния стълб и болки в кръста. Ето защо е важно родителите да проверяват редовно съдържанието на раницата на своето дете, за да се уверят, че то не носи ненужни вещи.

Накрая, нека не забравяме, че активният начин на живот и редовните упражнения също играят съществена роля за правилното физическо развитие на малките ученици. Поддържането на добра форма чрез спорт и игри може значително да намали негативните ефекти от носенето на тежката раница.

СНИМКИ: Image by pvproductions on Freepik

Image by Vinicius Imbroisi from Pixabay

Image by ambermb from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ