Напишете дума/думи за търсене

3 неща, които манипулативните родители правят

Много млади родители се оказват в дилема, размишлявайки как най-добре да подходят към възпитанието на децата си.

От една страна, не искат да възпроизвеждат строгите и авторитарни методи на собствените си майки и бащи, но от друга – не разполагат с достатъчно знания за алтернативни подходи.

Като резултат бъркат утвърждаването на авторитет с налагане на контрол и манипулация. Ето кои тактики трябва да се избягват, за да постигнем ефективно възпитание.

Вменяване на вина

Манипулативните родители обикновено постигат контрол, като обвиняват децата за различни семейни проблеми или дори за собствените си негативни преживявания. Например, ако малчуганът закъснее, майката може да го посрещне с думите: „Как можа да ми го причиниш? Знаеш ли колко се тревожих? Твоята безразличност ме вбесява!". Макар че реакцията изглежда естествена, родителят по този начин прехвърля собствените си емоции върху детето и го манипулира чрез обвинение.


Пренебрегване на чувствата

Майки и бащи, които омаловажават емоциите на децата си, често не им обръщат внимание или ги игнорират, като по този начин оставят впечатлението, че отрочето не разбира собствените си емоции. Всеки родител поне веднъж е проявавал подобно отношение. Психолозите съветват да приемаме агресивното поведение на мъника като проява на самозащита и да реагираме търпеливо. Ако подценяваме чувствата му, това може да доведе до големи емоционални щети, защото детето започва да губи вяра в собствената си интуиция и емоции.


Отказ от любов

От ранна възраст децата изграждат силна емоционална връзка с родителите си чрез допир, прегръдки и близост. Тази връзка е сърцевината на любовта. Манипулативните родители обаче често използват тази привързаност като оръжие за контрол, отказвайки да проявяват обич, докато малчуганът не се извини или не „се поправи".
Вместо да намерят адекватен подход, наказват детето със студенина, което води до разрушаване на доверието и връзката помежду им. Често тези майки и бащи са били възпитавани по подобен начин и биха могли да се обърнат към терапевт, за да разберат и преодолеят травмите от своето детство, преди да ги прехвърлят на поколението си.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ