На Кръстовден най-старата жена в семейството има задачата да приготви специален ритуален хляб, като през този ден се спазва строг пост.
Не бива да се консумира нищо с червен цвят, като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други подобни.
На празничната трапеза задължително присъстват типичните за сезона плодове – тиква и грозде.
Традиционна ритуална питка
В голяма купа смесете брашното със солта, след което добавете маслото, нарязано на малки парченца. Разтрийте всичко с ръце, докато се получат трохи. Добавете маята и разбъркайте добре. Налейте 300 мл хладка вода и един белтък в сместа и започнете да месите тестото. Продължете да месите около 10 минути, докато стане меко и еластично.
Оформете питката като кръг и изобразете кръст в средата. Покрийте тестото с чиста кърпа или прозрачно фолио, леко намазано с олио, и го оставете на топло. за 45-60 минути, докато удвои обема си.
След това намажете питката два пъти с разбит жълтък, смесен с малко мляко или олио. Загрейте фурната на 180-190 градуса и поставете питката в средата. Печете 30-40 минути, като след първите 10-15 минути намалете температурата до 160 градуса. Печете, докато питката се зачерви и при проверка с дървена клечка, тя излиза суха. Оставете питката да изстине, завита с чиста кърпа.
Печена тиква
Необходими продукти:
- 1 кг тиква, обелена и нарязана на парчета
- 5 с.л. мед
- 1/3 ч.ч. смлени орехи
- 1 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата на кубчета и я подредете в тава. Залейте с чаша вода и млякото. Печете, докато течността намалее и тиквата омекне.
На Кръстовден, освен ритуалната питка, тиква и грозде, трапезата обикновено включва и други постни ястия, съобразени с есенния сезон и традицията. Ето какво още може да се постави на масата:
- Варено жито – символ на плодородие и обновление, често се поднася на религиозни празници.
- Мед – традиционно се свързва с благоденствие и здраве.
- Сезонни плодове – освен грозде, може да се добавят ябълки, круши, сливи.
- Чушки – често пълнени с ориз или други постни плънки.
- Постни сарми – с пълнеж от ориз и зеленчуци.
- Тиквеник – сладка баница с тиква, захар и канела.
- Фасул – поднесен като чорба или яхния.
Трапезата на Кръстовден е постна и изчистена, но разнообразна, с акцент върху плодовете на есента и символични храни.
СНИМКИ: iStock
Коментари (0)
Вашият коментар