Напишете дума/думи за търсене

Типовете бащи, които съсипват живота на дъщерите си

Детските преживявания, особено тези, свързани с отношенията с бащата, оставят дълбоки следи в живота на малкото момиче, а после и пораснала жена.

Те не само влияят на психичното ѝ състояние, но и могат да се отразят пряко върху здравето ѝ в зряла възраст. Детството създава основата, върху която изграждаме себе си като възрастни, а ролята на родителите, особено на бащата, е от ключово значение.

Научните изследвания в областта на невропсихологията и психосоматиката показват, че татковците, които са емоционално или физически отсъстващи, могат да предизвикат сериозни и дълготрайни последствия върху психичното и физическото здраве на дъщерите си. Такива травми често са свързани с прояви като тревожност, депресия и дори различни телесни заболявания.

Отсъстващ или емоционално студен баща

Когато бащата не участва активно в живота на дъщеря си или е емоционално дистанциран, момичето може да изгради усещане, че любовта трябва да бъде заслужена чрез безупречно поведение. Това води до потискане на автентичните емоции и създаване на "маска", зад която тя се опитва да се хареса и да бъде приета. В дългосрочен план това води до вътрешни конфликти и тревожност, които е твърде вероятно да прераснат в психосоматични заболявания като мигрена, мускулни болки или храносмилателни проблеми.

Бащи с алкохолна зависимост

Когато бащата е зависим от алкохола, дъщерята често поема ролята на "спасител". Тя започва да поема отговорност за неговото поведение и бъдеще, което я прави прекомерно тревожна и склонна да помага на другите за своя сметка. В зряла възраст това може да се прояви като склонност към нездравословни връзки и дори проблеми с храненето и наддаване на тегло.

Нарцистични бащи

Присъствието на баща с нарцистични наклонности също носи сериозни последици за дъщерята. Такъв родител използва детето за собствените си цели, пренебрегвайки емоционалните му нужди. В резултат момичето може да израсне с дълбоки комплекси и усещане за малоценност, което в бъдеще води до привличане на подобни партньори и създаване на токсични взаимоотношения.


Признаването на тези травми и търсенето на помощ са първите стъпки към възстановяване. Консултацията с професионалист може да помогне за разкриване на дълбоко заровените емоции и за справяне с негативните последствия върху здравето. С времето и правилната подкрепа е възможно да се изгради ново усещане за себе си, основано на самоувереност и стабилност. Детството може да остави белези, но също така е възможно да се преодолеят тези рани и да се изгради по-добър живот. 

СНИМКИ: Image by Amore Seymour from Pixabay

Image by StockSnap from Pixabay

Image by Keelco23 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ