Напишете дума/думи за търсене

Признаците, че страдате от „кортизолово лице“

Напоследък в TikTok набира популярност терминът „кортизолово лице", който привлича вниманието на хората, интересуващи се от красота и здраве.

Това състояние обикновено се свързва с по-заоблен и подпухнал вид на лицето, а все повече потребители започват да се питат дали не страдат от него и как биха могли да го предотвратят. Но какво всъщност означава „кортизолово лице"? И дали е истинско състояние?

„Кортизоловото лице" наистина съществува. Характеризира се с подпухналост, зачервяване и пълнота, често водещи до заоблени черти. Тези симптоми се дължат на повишените нива на кортизол – хормона, който тялото отделя в стресови ситуации.

Нарича се още „лунно лице" и представлява състояние, при което лицето изглежда необичайно подуто и зачервено. Причините за това могат да са различни – от реакция към козметични продукти до липса на достатъчно вода в организма. Но основният фактор е високото ниво на кортизол, което може да предизвика тези промени.

Високите стойности не се появяват от нищото и могат да бъдат предизвикани от различни фактори – включително хормонални промени, прекомерна консумация на сол, алкохол или дори липса на сън. Кортизоловото лице може да се съпровожда и с други симптоми като увеличаване на теглото, умора и дори промени в настроението. Освен това състоянието понякога е свързано със сериозни ендокринни разстройства като синдром на Кушинг, при който тялото произвежда прекомерни количества кортизол.

Едно от основните предизвикателства при разпознаването на „кортизолово лице" е, че много други фактори също могат да причинят подпухналост – като дехидратация, алергии или храни с високо съдържание на натрий. Поради това е важно да се обърне внимание не само на външните промени, но и на останалите симптоми. Ако подозирате, че имате такъс проблем, най-добрият вариант е да потърсите консултация с лекар. Специалистът ще извърши необходимите изследвания и ще определи дали вашите симптоми са свързани с повишени нива на кортизол или друга причина.

За да намалите нивата му, има няколко препоръки, които може да следвате.

1. Избягвайте храни с високо съдържание на сол и се насочете към повече плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти и калий. Храни като банани и сладки картофи помагат за поддържане на електролитния баланс и намаляват подпухналостта.

2. Практиките за управление на стреса като йога и медитация са отличен начин за понижаване на кортизола. Спортни активности като разходки и плуване също могат да бъдат полезни.

3. Пийте много вода и включете храни с високо съдържание на течности в менюто си, като краставици и диня. Поддържането на оптимална хидратация ще помогне за намаляване на подуването.

4. Качественият сън е ключов фактор за регулиране на хормоните. Опитайте се да спите между 7 и 9 часа всяка нощ, за да подпомогнете възстановяването на организма.

Ако забелязвате промени в лицето си, е важно да не правите прибързани заключения, основани на тенденциите в социалните мрежи. Консултацията със специалист винаги е най-добрият начин да разберете какво наистина се случва и как да се справите с него.

СНИМКИ: Image by Anastacia Cooper from Pixabay

Image by Alexander Krivitskiy from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ