Напишете дума/думи за търсене

5-те най-опасни семейни кризи и как да се справим с тях

Семейните кризи са естествена част от пътя на всяка връзка. През различни етапи на съвместния живот партньорите се сблъскват с трудности, които ги подтикват да търсят нови начини за справяне с проблемите и постигане на общите си цели.


Психолозите разграничават два основни типа семейни кризи: нормативни и ненормативни. Ненормативните възникват в резултат на непредвидени трудности като физическо или емоционално насилие, финансови проблеми или здравословни неразположения. Те не са характерни за всяка двойка.

От друга страна, нормативните кризи представляват естествени промени в хода на семейния живот и засягат повечето семейства. Те отразяват преходите през различни етапи на връзката и растежа на партньорите.

Кризите в семейството могат да се дължат както на лични предизвикателства пред един от двамата партньори, така и на външни фактори. Важна роля играят и възрастовите етапи на живот.

Кризата през първата година на брака


Първата година от съвместния живот често е белязана от сблъсък на различните очаквания, граници и представи за брака. Тя може да бъде преодоляна, ако партньорите свалят "розовите очила" и се научат да приемат половинката си такава, каквато е, без опити за промяна и без прекомерни очаквания.

Кризата около третата година


Обикновено този период съвпада с раждането на дете и промените в интимния живот. Дори след като сте научили как да се разбирате и подкрепяте, новите отговорности могат да доведат до напрежение. Откритата комуникация и честността относно чувствата са от ключово значение за успешното преминаване през тази криза.

Кризата на седемте години


След около седем години много двойки започват да усещат дистанция помежду си. Партньорите може да прекарват повече време поотделно, доверието да намалява, а малките дразнещи навици да се усилват. На този етап компромисите и зачитането на личното пространство са от решаващо значение за преодоляване на трудностите.

Кризата след 13-14 години


Този период съвпада с личностни сътресения, като криза на средната възраст, и може да бъде усложнен от предизвикателствата, които децата също преживяват. Честите конфликти, раздразнителността, чувството за самота и разочарованието са чести признаци на този етап. Партньорите трябва да работят върху собствените си лични проблеми, за да преодолеят този нелек момент.

Кризата след 20-28 години съвместен живот


Когато децата напуснат дома и създадат свои семейства, родителите често изпадат в състояние на "празно гнездо". В този момент може да се появи усещане за празнота и липса на цел. Структурата на връзката се променя драстично, и за много двойки това е предизвикателство, което изисква преосмисляне на смисъла на съвместния им живот.

Тези трудни моменти са част от естествения ход на брачните отношения и, ако бъдат приети с разбиране, могат да помогнат на двойките да изградят по-здрава и стабилна връзка.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by s05prodpresidente from Pixabay

Image by Tumisu from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ