Напишете дума/думи за търсене

Учени препоръчват двойките да спят в отделни легла

Учени от екипа на д-р Нийл Стенли препоръчват двойките да спят в отделни легла, а дори и в отделни стаи, за да подобрят качеството на връзката си и да се радват на по-добро здраве.

Според неговите дългогодишни изследвания, съвместният сън е често причина за нарушения в нощната почивка, което се отразява както на физическото, така и на психичното състояние на партньорите, съобщава "Daily Mail".

Д-р Стенли, който изследва навиците на британците в продължение на над 35 години, открива, че близо една трета от прекъсванията на съня са предизвикани от действията на партньора в общото легло. Това включва хъркане, придърпване на завивките или различното време за лягане. Според него, отделният сън може да намали тези проблеми и да предотврати така наречените "разводи заради нарушен сън".

Любопитното е, че все повече двойки следват този съвет – около 15% от съвременните семейства предпочитат да спят разделени не заради лоши отношения, а за да си осигурят по-качествен и здравословен сън. Изследвания на немския университет "Парацелз" също потвърждават, че проблемите в съня и брачните конфликти често вървят ръка за ръка. Липсата на достатъчно сън може да доведе до увеличаване на напрежението между партньорите, а това понякога води до развод.

Интересен факт е, че исторически съвместният сън не винаги е бил норма. През Викторианската епоха и в по-ранни периоди е било обичайно богатите семейства да спят в отделни стаи, за да си осигурят спокойствие и личен комфорт. Едва с навлизането на индустриализацията и масовото строителство на малки жилища започва да се популяризира идеята за споделена спалня.

Освен по-добър сън, спането в отделни легла може да намали напрежението, свързано с различните навици на партньорите, като например предпочитание към различна температура на помещението или шумова толерантност. В крайна сметка, за да запазят здравословна връзка, двойките трябва да намерят баланс между близостта и личното пространство, като сънят играе ключова роля в това.

СНИМКИ: Image by wayhomestudio on Freepik

Image by Sasin Tipchai from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ