Напишете дума/думи за търсене

10 промени в тялото, които идват с раждането

След раждането вниманието обикновено е насочено изцяло към новороденото, но в същото време тялото на майката преминава през редица значими промени.

Някои от тях са временни, но други е вероятно да останат за постоянно и да променят външния вид и усещанията на жената. Изненадващите ефекти на бременността могат да засегнат почти всяка част от тялото.



Увеличаване на размера на обувките


Едно от нещата, които изненадват много дами след раждането, е фактът, че обувките им вече не пасват. Проучване, включващо 49 родилки, показва, че размерът на стъпалото може да нарасне с 2 до 10 мм по време на бременност. Около 70% от жените изпитват това явление, като най-често се случва след първото дете. Учените смятат, че се дължи на хормона релаксин, който прави ставите и връзките по-гъвкави, включително тези в стъпалата.

Увеличение на гръдния кош


Още една физическа промяна е разширяването на обиколката на гръдния кош, особено ако бебето е по-голямо. Някои жени забелязват увеличаване на размера на гърдите и обиколката им след раждането, което може да се дължи на натоварването на тялото по време на бременността.

Разширяване на ханша


Хормонът релаксин има съществено влияние и върху таза. Той разхлабва връзките около тазовите стави, което позволява по-лесно раждане. Въпреки че при някои жени ханшът се връща към предишния си размер, при други се наблюдава трайно разширение.

Фантомни движения на бебето


Една от най-необичайните промени е усещането за фантомни ритници в корема, дори след като бебето вече е родено. Това се дължи на свиването на матката или на мускулни спазми и може да продължи месеци след раждането. За някои жени тези усещания остават за дълго време и могат да бъдат объркани с повторна бременност.

Промени в цвета на косата и очите


Промените във външния вид също са често срещани. Хормоналните колебания по време на бременността и след нея могат да доведат до посивяване на косата или дори промяна в цвета на очите. Докато при някои жени тези изменения са временни, при други могат да бъдат трайни.

Промени във вкусовите предпочитания


След раждането на бебе вкусовите предпочитания на жените често претърпяват промяна. Някои майки съобщават, че започват да харесват повече пикантни храни, вместо сладки, или обратното. Тази промяна също е свързана с хормоналните процеси в организма.

Повишено изпотяване


Много жени страдат от усилено изпотяване, особено през нощта, в месеците след раждането. Това се дължи на спад в нивата на естроген и е напълно нормално, въпреки че в някои случаи може да е индикация за проблеми с щитовидната жлеза.

Поява на нови алергии


Някои майки откриват, че след раждането развиват нови алергии. Въпреки че изследванията в тази област са ограничени, се смята, че по време на деветте месеца имунната система на жената се адаптира, за да защитава бебето. След раждането, този процес може да се промени и да предизвика алергични реакции към различни храни или външни дразнители.

Промени в татуировките


Татуировките също ще бъдат засегнати от бременността. Най-често страдат тези на корема, но промените в тялото могат да повлияят и върху росунките на бедрата, гърдите и други области, засегнати от стрии или разширяване на кожата.

Други промени

Освен тези физически изменения, има и други интересни феномени. Хормоналните промени след раждането могат да засегнат психиката, водейки до засилване на интуицията или така нареченото "шесто чувство". Някои майки съобщават, че започват да изпитват по-силна емоционална връзка с околните и са по-чувствителни към нуждите на своето дете.

СНИМКИ: Image by yanalya on Freepik

Image by Pexels from Pixabay

Image by Nicolas BAUMERT from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ