Напишете дума/думи за търсене

5-те съвета за успех, които милионерите дават на децата си

Всеки родител мечтае да осигури най-доброто за поколението си. Докато мнозина се фокусират върху това да възпитават добри и честни деца, богатите семейства обикновено не пропускат да научат своите наследници и на финансови умения.

Финансовата грамотност е съществена част от възпитанието в заможните среди, защото тя определя бъдещето на малчуганите в свят, където разбирането на парите е ключ към успеха.

Милионерът Стийв Сиболд, който прекарва 34 години в изследване на методите за възпитание на децата в семействата на успели и богати хора, анкетира над 1200 милионери и милиардери. Той се стреми да разбере как тези майки и бащи подготвят отрочетата си за финансов успех. Основният въпрос, който задава, е: „Как им обяснявате какво представлява той?" Отговорите разкриват пет ключови принципа. Ето какви са те.

1. Заобикаляйте се с успешни хора

Един от най-съществените съвети, който богатите родители дават на децата си, е да изграждат мрежа от успешни и мотивирани хора. Кръгът, с който се обграждаме, оказва огромно влияние върху нашия мироглед и амбиции. Богатите често участват в дейности и спортове като голф, където се срещат с хора със сходни финансови интереси и успехи. Стийв Сиболд подчертава, че обкръжението влияе не само върху начина на мислене, но и върху виждането за богатството като нещо постижимо и нормално.

2. Печелете пари, като решавате проблеми

Вместо да се фокусират върху пасивни приходи или краткосрочни печалби, богатите хора учат децата си, че дълготрайният финансов успех идва от решаването на значими проблеми. Възможностите за печалба често се крият в най-големите предизвикателства, пред които обществото е изправено. Сиболд обяснява, че хората, които инвестират своето време и умения в намирането на решения за другите, получават съответно възнаграждение и никога не изпитват финансови затруднения.

3. Работете това, което обичате

Мотивирането на децата да следват страстта си е още един ключов съвет, който заможните родители дават. Финансовата стабилност е по-лесно постижима, когато човек обича работата си, защото това му помага да поддържа високо ниво на ангажираност и енергия. Когато професията е радост, а не задължение, усилията водят не само до по-високи доходи, но и до чувство на удовлетвореност. Сиболд твърди, че желанието да започнеш деня с ентусиазъм е път към дългосрочен успех и финансово благополучие.

4. Харчете разумно

Колкото и пари да печелите, ако не умеете да ги управлявате, богатството ви ще бъде краткотрайно. Финансовата дисциплина е основен урок, който богатите родители предават на поколението си. Те ги учат, че непрекъснатото увеличаване на харчовете и ненужните разходи могат да доведат до провал, независимо от това колко големи са приходите. Сиболд акцентира, че умното разпределение на парите е основа за дългосрочно благополучие.

5. Вярвайте, че заслужавате успех

Много хора вярват, че богатството е привилегия на малцина, но богатите родители учат децата си на обратното – финансовият успех е постижим за всеки, който вярва в своя потенциал. Самоувереността и вярата, че заслужавате успех, са критични за неговото постигане. Само хората, които са убедени в своите способности и правото си на успех, успяват да го постигнат наистина.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Daniela Dimitrova from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ