Напишете дума/думи за търсене

Изпускане на урина след нормално раждане: какво да правя?

Много хора се сблъскват с проблеми, свързани с уринирането – от незадържане до чести позиви през нощта. Тези състояния варират от леки до сериозни, създавайки неудобство и тревога, което ограничава социалния живот.

Една от основните причини за инконтиненцията сред младите и жените на средна възраст е раждането. Според изследвания, вагиналното раждане може да увреди мускулите или нервите на тазовото дъно, което води до инконтиненция.



Но не само то е виновник – самата бременност също предизвиква хормонални и структурни промени, които отслабват тазовата мускулатура. Тя представлява мрежа от мускули и тъкани, разположени между срамната кост и основата на гръбнака. Тези мускули действат като поддържащ механизъм за органите в таза – пикочния мехур, червата и матката. Когато върху тях се упражнява продължителен натиск, както по време на бременност, те могат да се разтегнат и отслабнат.

Тазовите мускули поддържат жизненоважни органи и дават контрол върху уринирането и дефекацията. Когато са отслабени, става трудно да се задържа урина при действия като кашляне, кихане или физическо натоварване. При около една трета от жените след бременността се проявява и стресова инконтиненция. Състоянието засяга също и качеството на интимния живот, като слабите вагинални мускули могат да намалят удоволствието по време на полов акт и да доведат до пролапс на матката или червата.

Дори когато раждането не е по естествен път, самата бременност може да отслаби тазовото дъно. По време на вагиналното раждане мускулите се разтягат, за да премине бебето, а това разтягане често уврежда свързаните нерви. Някои фактори като дълго раждане, голямо бебе или разкъсвания по време на процеса увеличават риска от увреждане на тези мускули.

Един от най-ефективните методи за възстановяването им са специфични упражнения, като тези за тазовото дъно (известни още като упражнения на Кегел). Те укрепват мускулите, ускоряват възстановяването на перинеума и помагат за предотвратяване на инконтиненция. Първоначално се изпълняват в легнало положение, като мускулите се свиват и отпускат в синхрон с дишането. Процесът може да изглежда бавен, но с постоянство се наблюдават резултати след около 6 до 12 седмици.

Започнете с лежане по гръб или настрани, свийте мускулите на таза, като задържите за 7-8 секунди, след което отпуснете. Това упражнение стимулира също и мускулите на корема. Веднъж усвоили този основен метод, можете да преминете към по-бързи контракции – целта е да стигнете до 10 бързи свивания, които ще помогнат на мускулите да реагират при кашлица или кихане. С времето можете да увеличавате продължителността и интензивността, като целта е да правите 8-10 серии дневно. Продължителното трениране води до пълно възстановяване на мускулите след около три месеца.

Когато се практикуват редовно, подпомагат кръвообращението в тазовата област и също така облекчават дискомфорта в перинеума. Свиванията трябва да се извършват на празен пикочен мехур, като постепенно увеличавате времето на всяка контракция. Тези упражнения не само укрепват мускулите, но и подобряват сексуалното удоволствие.

Делят се на два основни типа – кратки свивания, които спират изтичането на урина, и дълги - за поддържане на мускулната сила. И двата вида трябва да се изпълняват редовно, като постепенно увеличавате продължителността на всяко свиване до 10 секунди. Подобрението е видимо след 3 до 6 месеца практикуване.

СНИМКИ: Image by gpointstudio on Freepik

Image by fezailc from Pixabay

Image by StockSnap from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ