Напишете дума/думи за търсене

Втвърдяване на корема през бременността: кога е нормално?

Бременността е време, изпълнено както с много радост, така и с тревожно очакване. Наред с емоционалните вълнения, женското тяло преминава през редица промени – както физиологични, така и психологически.

Сутрешното гадене и появата на стрии са част от този процес. Макар повечето симптоми да са временни, някои могат да бъдат сигнал за потенциални проблеми. Един от тях е чувството за стягане, тежест и напрежение в корема, което може да бъде знак за нещо по-сериозно.

Как да реагираме в такива моменти и какво трябва да направят бъдещите майки, за да опазят здравето си и това на бебето?

Причините за втвърдяването на корема могат да бъдат както безобидни, така и свързани с определени патологични състояния. Физиологичните фактори обикновено не крият риск за здравето и се проявяват в резултат на ежедневни активности като рязка промяна на позата, пълен пикочен мехур, преумора или след физическо натоварване. В такива случаи е достатъчно да се отпуснете и да заемете по-удобна позиция, за да намалите дискомфорта.

Обаче има и патологични причини, които изискват по-внимателно наблюдение. Те включват хормонален дисбаланси, инфекции на пикочо-половата система, хронични заболявания или дори развитието на тумори. В тези случаи е наложително да се обърнете към лекар за поставяне на точна диагноза след необходимите прегледи.

Много бъдещи майки се чудят дали усещането за твърд корем е нормално. Отговорът е, че повишеното напрежение в мускулите на матката, наречено хипертоничност, е често срещано в някои етапи от бременността. Трябва обаче да се прави разлика между различните нива на хипертоничност.

Първата степен се проявява като леко напрежение в стените на матката, без значителни болки или други симптоми. Този тип обикновено се дължи на преумора или стрес в ранната бременност. В такива случаи почивка и релаксация са достатъчни, за да се справите с дискомфорта.

Втората степен включва напрежение, придружено от болка с различна интензивност и локализация, най-често в долната част на корема. Болката може да се разпространи към перинеума и гениталиите и често се съпровожда с често уриниране. В тези случаи е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, за да бъде назначено подходящо лечение.

По принцип, в нормалните условия на всяка бременност, коремът трябва да остава мек. Ако усетите твърдост, особено в ранните етапи, това може да е индикация за заплаха от спонтанен аборт. Причините могат да варират от продължително ходене до дефицит на прогестерон, като първият случай изисква само почивка, а вторият – медицинска намеса. Симптоми като кървене и болка са сериозни предупредителни знаци и в такива случаи трябва незабавно да се потърси спешна помощ.

В по-късните етапи на бременността твърдостта на корема може да бъде свързана с така наречените тренировъчни контракции, които не носят риск. Обаче ако интервалите между тях стават по-кратки, а болката по-силна, това може да е признак за предстоящото начало на раждането.

Особено внимание трябва да се обърне на всякакво кърваво отделяне в тези моменти, тъй като то може да сигнализира за отлепване на плацентата. През бременността почти всяка жена изпитва твърдост в корема, но това състояние не трябва да се пренебрегва. Вашата отговорност като бъдеща майка е да бъдете внимателни към тялото си и да потърсите медицинска помощ при първите тревожни симптоми. Здравето на вашето дете зависи и от бдителността ви.

СНИМКИ: Image by yanalya on Freepik

Image by Volker Pietzonka from Pixabay

Image by Bill Kasman from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ