Напишете дума/думи за търсене

Какво една майка никога не бива да казва на своя син

Думите на родителя, казани в миг на раздразнение, могат да оставят траен отпечатък в съзнанието на детето и да оформят неговите комплекси и страхове.

Има някои изрази, които една майка на момче не бива никога да казва на своя син. Ето кои са те.

Момчетата не плачат

Много родители възприемат сълзите като проява на слабост и смятат, че мъжете трябва да бъдат твърди и неемоционални. Сълзите на едно момче често се приемат като знак за уязвимост, а родителите – водени от желанието да го подготвят за трудностите на живота – могат да потиснат тази емоционална реакция. Майката може да иска да отгледа син, който да бъде силен и устойчив, затова реагира с упреци или забрани, когато детето плаче.

Но е важно да осъзнаем, че сълзите са естествен начин, по който малкото момче изразява и обработва емоциите си. Това е начин, по който то се учи да разбира себе си и света около него. Ако ограничаваме изразяването на чувства, детето може да загуби способността си да разпознава и разбира собствените си емоции, което води до емоционални проблеми в по-късен етап от живота.

Вместо да обезкуражаваме тези прояви, по-добре е да разговаряме с децата си за техните преживявания. Психолозите препоръчват открито общуване – питане за мислите и чувствата им, заедно да намираме решения на проблемите. Това не само ще помогне на детето да разбира по-добре себе си, но и ще заздрави връзката с родителя.

Остави. Аз ще го направя.

Когато ежедневието е напрегнато, на родителите често им се струва по-лесно и бързо да свършат задачите вместо децата си – да завържат връзките на обувките, да оправят леглото или да почистят масата. Майката, уморена от дългия ден, може да избърза с думите: „Остави, аз ще го направя!", вместо да изчака детето да се справи само.

Това обаче може да доведе до потискане на самостоятелността и инициативата на детето. Когато родителят постоянно поема отговорността за прости задачи, малчганът  започва да свиква, че няма нужда да се справя сам с проблемите си. Така в бъдеще може да срещне трудности да бъде самостоятелен и отговорен, защото е привикнал някой друг да го прави вместо него. А това е особено важно качество за един вече пораснал мъж.

Затова е важно да бъдем търпеливи и да окуражаваме детето да опитва отново и отново, дори когато задачата е трудна. Вместо да свършваме всичко сами, можем да предложим помощ под формата на напътствия и съвети. Така то ще развие увереност в своите способности и ще посреща предизвикателствата с повече ентусиазъм.

Престани и седни на едно място

В предучилищна възраст децата, особено момчетата, имат нужда от движение и активни игри. Енергията им е непрекъсната, дори в ситуации, които изискват тишина и концентрация – в музея, на гости или на други обществени места. Това може да изнерви родителите и да ги подтикне към резки забрани или дори викове.

Но вместо да потискаме тази природна любознателност и активност, можем да я насочим в правилната посока. Енергията е израз на неговото желание да опознава света. Ако често го упрекваме за това, можем неволно да потиснем инициативността, креативността и желанието му да се учи и изследва.

Следващият път, когато синъъ ви е прекалено активен, вместо да го смъмрите, опитайте да го ангажирате с нещо, което съчетава игра с учене. Можете да създадете игра, в която трябва да решава загадки, или да измислите история, в която главният герой трябва да преодолее различни предизвикателства. Така тойще се забавлява, а вие ще бъдете спокойни, че неговата енергия се използва по продуктивен начин.

Родителите носят огромна отговорност за формирането на светогледа и емоционалното здраве на децата си. Думите и действията ни могат да окажат трайно въздействие върху тяхното самочувствие и начин на мислене. Вместо да потискаме емоциите или независимостта им, нека ги подкрепяме да изразяват чувствата си свободно, да решават проблеми сами и да развиват своето любопитство и въображение. С търпение, разбиране и насърчение можем да отгледаме деца, които са уверени, самостоятелни и готови да посрещат предизвикателствата на живота.

СНИМКИ: Image by prostooleh on Freepik

Image by Sherilyn Hawley from Pixabay

Image by Alexandre Latour from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ