Напишете дума/думи за търсене

15 семейни активности за есента

Есента може да изглежда студена, влажна и малко мрачна на пръв поглед, но ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че носи със себе си уникален чар и множество възможности за вълнуващи преживявания.

Това е времето, когато слънцето все още се задържа в небето, макар и по-малко топло, преди да отстъпи място на студената зима. Листата около нас започват да се обагрят в ярки нюанси на жълто, оранжево и червено, сякаш природата ни подканва да се насладим на последните й подаръци преди настъпването на зимния сън.

Есента не само, че не е скучна, а напротив – тя е сезон, който ни приканва да използваме всеки миг за забавления и семейни занимания. В този дух ви предлагаме 15 страхотни идеи за занимания, които ще ви позволят да прекарате време със семейството си и да се наслаждавате на красотата на този сезон. Независимо дали сте навън сред природата или в уюта на дома си, есента предлага изобилие от вдъхновение и възможности за творчество и забавления.

Творчество с есенни листа – апликации

Есента е времето на ярките листа, които можете да събирате при всяка разходка в парка. Когато се приберете вкъщи, те могат да се превърнат в чудесен материал за творчески проекти. Вземете ножици, лепило и картон и създайте с децата красиви апликации, които ще украсят дома ви. Така не само ще съхраните част от есенната магия, но и ще добавите топлина в интериора си.

Купчини от листа – време за забавление


Шумоленето на сухите есенни листа под краката е истинска есенна наслада. Няма нищо по-забавно от това да се заровите в купчина листа, да ги хвърляте във въздуха или просто да слушате тяхното успокояващо шумолене. Организирайте си истинско парти на открито – както за малките, така и за големите членове на семейството.

Създайте хербарий за спомен


Дори и да не сте фен на ботаниката, няма как да не се вдъхновите от разнообразието на форми и цветове, които есенните листа предлагат. Съберете най-красивите от тях и ги изсушете между страниците на книга. След време, когато попаднете на тях през зимните месеци, ще се върнете обратно към топлите есенни дни.

Есенен пикник – наслада сред природата

Кой е казал, че пикниците са само за лятото? Есенният пикник може да бъде също толкова вълнуващ и уютен. Вземете топло одеяло, термос с чай, печени ябълки и хляб с конфитюр и се насладете на времето сред природата, заобиколени от падащите листа и меките слънчеви лъчи.

Събирайте есенни съкровища

Кестените, жълъдите и шишарките са сред най-обичаните „съкровища" на есента. Децата ще се забавляват да ги събират, а вие можете да използвате тези естествени материали за декорация у дома. Поставете ги в стъклени буркани или вази и създайте есенни композиции.

Нарисувайте сезонни картини


Есента е истинска палитра от цветове, които вдъхновяват творческите души. Вземете боички и се потопете в създаването на есенни пейзажи с помощта на отпечатъци от листа, рисуване с пръсти или използване на различни предмети като памучни тампони и сламки за неочаквани ефекти.

Украсете дома с есенни букети


Няма по-хубав начин да внесете есента у дома от това да украсите стаите с естествени букети от листа, клонки и плодове. Можете дори да сътворите венци от материали, които да закачите на вратата или стените.

Създайте есенно бурканче със спомени

Пълнете буркани с малки есенни съкровища – листа, кестени и шишарки, и ги декорирайте с фигурки от полимерна глина. Това ще бъде чудесен спомен за сезона, който да ви радва през зимата.

Разходка в гората


Няма нищо по-завладяващо от разходка в пъстра есенна гора. Слънчевите лъчи, минаващи през пожълтелите корони на дърветата, създават неповторима атмосфера. Вземете децата и прекарайте ден сред природата, като се насладите на цветовете, които ще ви обгърнат отвсякъде.

Есенна фотосесия

Падналите листа създават идеален фон за вълнуваща фотосесия. Облечете се в ярки дрехи, скачайте в купчините листа и улавяйте тези весели моменти. Това ще бъде не само приятно преживяване, но и възможност да съхраните спомени от сезона в снимки.

Фото лов на есенни съкровища

Организирайте есенен „лов" с фотоапарат или телефон – целта е да заснемете най-красивите и необичайни есенни моменти, като листо в локва или слънчева светлина, пречупена през клоните. След това можете да направите съвместна фотоизложба вкъщи.

Карайте ролери или велосипед в парка

Докато дъждовете не са започнали, използвайте всеки хубав уикенд, за да покарате велосипед, ролери или скутер с децата си в парка. Свежият въздух и движението ще ви заредят с енергия.

Игра в локви


Дъждовната есен също може да бъде забавна. Вземете гумените ботуши, скачайте в локвите и се наслаждавайте на всяка капка дъжд. Подгответе се за малко пране, но удоволствието от играта ще бъде безценно!

Вземете цветен дъждобран

Изберете ярки и весели дрехи за дъждовните Dr дни, които да внесат цвят в сивото време. Цветният дъждобран и чадър ще направят разходките дори по-забавни.

Направете хранилки за птици

Зимата наближава, а птиците се нуждаят от подкрепа. Създайте хранилки за тях и редовно ги зареждайте с храна. По този начин ще научите децата колко е важно и благородно да се грижат за природата и животните.

СНИМКИ: Image by prostooleh on Freepik

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Image by Melk Hagelslag from Pixabay

Image by Peggychoucair from Pixabay

Image by maka magnolia from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ