Напишете дума/думи за търсене

55-годишна жена износи и роди своя внук

Този случай е изключително рядък не само в Гърция, но и по света, а историята бе споделена от акушер-гинеколога Александрос Зервакис.

Публикацията му в социалните мрежи предизвика голямо внимание и вълнение в гръцкото общество.

Жената, на 55 години, даде живот на детето на своята дъщеря, която страда от рядко заболяване – синдром на Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser тип 1. Това е вродено състояние, при което жената няма матка, въпреки че яйчниците й функционират нормално и произвеждат яйцеклетки. Заболяването засяга около една на всеки 5000 новородени момичета.

Пътят към забременяването на бабата не бил лесен. Заради възрастта си, високото кръвно налягане и сложната правна уредба, се наложило да направят няколко опита. Жената преминала през редица корективни процедури, а процесът на подготовка и получаване на одобрение от Националната служба по безплодие продължил цели две години.

Първият опит за ембриотрансфер не бил успешен, но два месеца преди да изтече разрешителното, вторият опит дал резултат и в крайна сметка жената родила внучето си, което тежало 3,5 килограма.

"Три десетилетия чаках този момент с тревога и страх", споделя след раждането бабата, която направила всичко възможно, за да осигури щастие на дъщеря си и нейния син, пише в поста си лекарят.

СНИМКИ: Image by Tú Nguyễn from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ