Напишете дума/думи за търсене

6 грешки, които допускаме под душа

Много хора възприемат къпането като обикновена част от ежедневието, без да се замислят за начина, по който то влияе на тялото и кожата им.

Ако искате да поддържате кожата си здрава и блестяща, е важно да обърнете внимание на някои често срещани грешки, които може би допускате по време на къпане. Правилната грижа започва с осъзнаването на тези пропуски и тяхното избягване.


Къпане с прекалено гореща вода

Макар че горещият душ е изключително отпускащ, той може да има негативни последици за кожата ви. Прекалено топлата вода премахва естествените масла от нея, което я прави по-суха и податлива на раздразнения. В дългосрочен план това може да отслаби естествената защитна бариера на кожата и да доведе до състояния като екзема или акне.

Горещата вода стимулира мастните жлези да произвеждат повече себум и когато той се натрупа с мъртви клетки, може да блокира порите и да доведе до появата на пъпки. Затова е добре да се стремите към умерена температура на водата, която е по-щадяща за кожата.

Използване на мръсна кърпа

Малко хора се замислят за честотата на смяната на кърпите, но това е изключително важно за поддържането на здрава кожа. Хавлиите, които използваме всеки ден, натрупват бактерии, масла и козметични продукти, които предизвикват кожни проблеми. Особено ако имате склонност към акне или възпалителни обриви, мръсната кърпа може да задълбочи тези състояния, пренасяйки бактерии обратно върху кожата. Затова е препоръчително да сменяте кърпите поне веднъж седмично, а ако имате чувствителна кожа, дори по-често.

Пропускане на хидратация след душ

Една от най-често срещаните грешки е пропускането на хидратация след къпане. Много хора изсушават кожата си напълно преди да нанесат овлажнител, което пропуска възможността да запечатате влагата в кожата. Овлажняващите продукти действат най-добре, когато се нанасят върху леко влажна кожа, тъй като така задържат водата и я заключват в повърхностния слой. Така че, следващия път, когато излезете от душа, не бързайте да се подсушите напълно – нанесете крем или лосион, докато кожата е все още леко влажна.


Прекомерно къпане

Колкото и да е приятно чувството за свежест след душ, прекаленото къпане може да навреди на кожата ви. Специалистите предупреждават, че честото миене – особено повече от веднъж на ден – може да изсуши и раздразни тялото. Освен ако не сте се потили интензивно, не сте тренирали или не сте се намазали с плътен слънцезащитен крем, едно къпане на ден е достатъчно. Ако все пак искате да се чувствате освежени, може да съкратите времето на престоя под душа.

Търкане на скалпа с нокти

Много хора намират търкането на скалпа с ноктите за освежаващо, но този навик води до лющене и дразнене на кожата на главата. Вместо това, използвайте върховете на пръстите за почистване на скалпа – така е по-нежно и щадящо за кожата и косата ви. Не търкайте косата между ръцете си, тъй като това може да я увреди и да доведе до накъсване на краищата.

Недостатъчно внимание към сапуна и шампоана

Често използваме твърде агресивни почистващи продукти, които допълнително изсушават и дразнят кожата. Изберете меки, хидратиращи сапуни и шампоани, които са подходящи за вашия тип кожа и коса. Така ще избегнете излишното премахване на естествените масла и ще поддържате баланса на влагата.

Къпането не е просто механичен процес, а възможност за грижа за себе си. Като внимавате за тези детайли и промените някои навици, ще забележите значителна разлика в състоянието на кожата си и общото ви усещане за комфорт.

СНИМКИ: Image by user18526052 on Freepik

Image by Ken Boyd from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ