Напишете дума/думи за търсене

Тиквата помага за отслабване

През студените есенни и зимни месеци тиквата е един от най-популярните плодови зеленчуци в кухнята.

С нея се приготвят разнообразни ястия – от ароматни сладкиши и кремообразни супи до питателни пюрета и здравословни закуски.

Комбинира се чудесно не само с други зеленчуци, но и с месо, като прави всяко ястие по-интересно и хранително. Но освен че е перфектен избор за кулинарни експерименти, тиквата се оказва и отличен съюзник в борбата с излишните килограми. Ако досега не сте използвали този полезен зеленчук за отслабване, ето няколко причини да започнете.


Нискокалорична, но засищаща

Тиквата е изключително бедна на калории, което я прави чудесна за тези, които искат да свалят килограми, без да изпитват глад. В 100 грама варена или печена тиква се съдържат едва около 20 калории. Това означава, че можете да я консумирате в по-големи количества, без да се притеснявате, че ще надхвърлите дневния си калориен прием. Благодарение на този нисък калориен профил, тиквата е отличен избор за диети с калориен дефицит, при които трябва да изразходваме повече калории, отколкото приемаме.

Богата на фибри за добро храносмилане

Фибрите са изключително важни за поддържането на здравословно тегло, тъй като помагат за доброто храносмилане и дълготрайното усещане за ситост. Тиквата е отличен източник на фибри, като в 100 грама от нея има около 1,1 г фибри. Това е особено важно, когато искаме да контролираме апетита си, да избегнем преяждане и да подобрим чревната функция. Редовната консумация също помага за предотвратяване на запек и подобрява храносмилането.

Идеална храна след тренировка

След интензивна тренировка тялото ни се нуждае от подходящо хранене, за да се възстанови ефективно. Тиквата е отличен източник на калий, който е ключов за възстановяване на мускулите и поддържане на електролитния баланс. Освен това, тя съдържа магнезий, фосфор и витамини като A и C, които също подпомагат процесите на възстановяване и ни подготвят за следващото физическо натоварване. Така че, ако търсите полезна храна след тренировка, тиквата е отличен избор.


Подсилва имунната система

Есента и зимата са периоди, в които имунната система е подложена на изпитания – вируси и настинки са често срещани, а тялото ни се нуждае от допълнителна защита. Тиквата е богата на витамин C и бета каротин, които играят важна роля за засилване на имунитета. Консумацията на този зеленчук не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще укрепи естествените защитни механизми на организма ви.


Подобрява настроението и намалява стреса

Спазването на диета често е стресиращо, особено в началото, когато тялото свиква с новия режим. Тиквата съдържа аминокиселината триптофан, която е естествено средство за подобряване на настроението. Триптофанът помага на тялото да произвежда серотонин – хормона на щастието, който съдейства за намаляване на стреса и поддържане на добро настроение. А когато се чувствате по-добре емоционално, е по-лесно да следвате своя режим и да постигнете желаните резултати.


Как да включите тиквата в диетата си?

Можете да я използвате в много различни ястия, като я добавите към супи, салати, печива или като основен компонент в здравословни смутита. Освен това, печената тиква е прекрасна закуска или гарнитура към основно ястие. Ако се стремите да намалите теглото си, избягвайте добавянето на захар или мед и заложете на по-здравословни подправки като канела или индийско орехче.

Тиквата е истинско богатство на есента – нискокалорична, питателна и пълна с ценни вещества. Ако все още не сте я включили в своя план за отслабване, сега е идеалният момент да го направите!

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Aliaksandra from Pixabay

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ