Напишете дума/думи за търсене

4 начина за премахване на мухъл и плесен от банята

Мухълът е чест “посетител” в почти всяко домакинство. Макар че премахването му може да изглежда предизвикателство, не бива да се отказвате от целта да го елиминирате напълно.

Едно от най-уязвимите места в дома е банята, но с правилен подход ще се справите с проблема лесно и ефективно. В следващите редове ще ви предложим няколко практични метода за борба с мухъла и плесента.

1. Използвайте оцет


Оцетът е отличен и напълно безвреден начин да се отървете от мухъла. Макар че ароматът му не е най-приятният, той няма токсичността на белината и е по-безопасен за ползване в затворени пространства. Нанесете го директно върху засегнатите места или го използвайте с пулверизатор, като може да го разредите с вода в съотношение 2:1. Оставете разтвора да действа около 30 минути, след което изтрийте с влажна кърпа.

2. Боракс – ефикасно средство против мухъл


Бораксът, известен още като натриев тетраборат, е естествен инсектицид и фунгицид. Смесен с вода, той не само премахва мухъла, но и предотвратява повторната му поява. Сода за хляб също е често използвана за тази цел и може лесно да бъде намерена в повечето магазини. Едно от предимствата на боракса е, че не е нужно да се изплаква след нанасяне.

3. Белина 

Ако другите методи не са дали резултат, белината е вашето оръжие. Тя убива мухъла и плесента по повърхности като плочки, душове и мивки. Смесете я с вода в съотношение 1:10 и внимателно я използвайте, като не забравяте, че това е токсично вещество. Винаги носете ръкавици и проветрявайте помещението.

4. Готови препарати от магазина


Ако предпочитате готови решения, на пазара се предлагат различни почистващи препарати против мухъл и плесен. Те обикновено съдържат съставки като белина или други силни химикали, затова е важно да спазвате указанията на етикета.

За да премахнете мухъла от гладки повърхности, като плочки или мивки, напръскайте избрания почистващ разтвор върху засегнатите места и изчакайте да подейства. Използвайте кърпа или гъба, за да изтриете, като редовно сменяте страните, за да не разнасяте спорите. Ако почиствате голяма площ, може да ви трябват няколко кърпи. За по-упорити петна, ползвайте четка за почистване.

Мухълът във фугите на плочките може да бъде по-упорит. В този случай можете да комбинирате белина или боракс с изтъркване. Стара четка за зъби може да се окаже полезна за достигане на тесните пространства. Когато почиствате с белина, отваряйте прозорците за вентилация и носете защитни ръкавици и маска. Ако мухълът не може да бъде отстранен напълно, обмислете изстъргването на старите фуги и подмяната им с нова фугираща смес.
След като приключите с почистването, свалете всички дрехи, които сте носили, и ги изплакнете в топла вода с мек препарат. Гъбите и парцалите сложете в найлонов плик и изхвърлете.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Barry D from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ