Напишете дума/думи за търсене

Възпитание според темперамента на детето

Темпераментът на всеки човек представлява съвкупност от трайни черти, които са му присъщи още от раждането.

Те влияят на начина, по който той възприема света, реагира на различни ситуации, общува, учи и се мотивира. Като родители е важно да разберем какъв е темпераментът на детето ни, за да намерим най-подходящия метод за възпитание, обучение и общуване, с който да подпомогнем развитието му по естествен и лесен начин.

Всеки от нас има смесица от различни черти, но винаги има един водещ темперамент, който оказва най-голямо влияние върху поведението и реакциите ни. Ето какви са особеностите на четирите основни типа и какво трябва да имаме предвид при възпитанието на дете с определен характер.


Сангвиник

Детето сангвиник е винаги жизнерадостно и оптимистично. То лесно се справя с трудностите и бързо забравя несполуките. Общително и активно, то лесно намира приятели и е център на вниманието. Един от недостатъците му е, че често е разсеяно и има склонност да започва много неща, без да ги довършва. Според Рудолф Щайнер, сангвиниците са свързани с елемента Въздух, което ги прави подвижни, променливи и леки в поведението си.

За да възпитаме дете сангвиник, трябва да използваме позитивен и приятелски подход. Натискът и командването няма да дадат резултати – то ще реагира най-добре, когато се чувства мотивирано чрез игри и забавления. Важно е да му помогнем да развие навици за концентрация и последователност, като го окуражаваме с доброжелателно отношение и творчески игри.

Холерик

Детето холерик е изпълнено с енергия и решителност. То е бурно в емоциите си и често реагира импулсивно, особено когато нещата не вървят по неговия план. Притежава силна воля и е готово да защитава по-слабите. Според Щайнер, този темперамент е свързан с елемента Огън, който му придава страст и интензивност.

За детето холерик е важно да има ясно установени правила и авторитети, които да следва. То ще уважава възрастните, ако те докажат, че са уверени и последователни в действията си. Работата с това дете трябва да бъде насочена към овладяване на емоциите и насочване на енергията му в продуктивни занимания.

Флегматик

Детето флегматик е спокойно и обича да наблюдава света около себе си. То е методично, но понякога действа бавно и трудно се мотивира да бъде активно. Макар и склонно към мързел, в напрегнати ситуации то запазва спокойствие и дори успява да помогне на другите. Според Щайнер, флегматиците са свързани с елемента Вода, който им придава стабилност и мекота.

При възпитанието на дете флегматик е важно да проявяваме търпение и да избягваме да го пришпорваме. То се нуждае от време, за да се адаптира към задачите и ще се развива най-добре в спокойна и ритмична среда. Груповите занимания могат да го активизират, но без натиск.

Меланхолик

Детето меланхолик е сдържано, чувствително и често пъти срамежливо. То притежава силна концентрация и отговорност, но е склонно към песимизъм. Въпреки че не е много общително, когато спечели приятел, се доказва като надежден и състрадателен. Меланхолиците са свързани с елемента Земя, който им придава сериозност и стабилност.

За да помогнем на дете меланхолик да се развива, трябва да бъдем деликатни и насърчаващи. То има нужда от подкрепа, за да преодолее вътрешната си несигурност и да се осмели да се изявява. Критикуването и натискът могат да го затворят още повече, докато похвалите и внимателното насърчаване ще му помогнат да се чувства по-уверено.

Темпераментът на детето често представлява смесица от няколко типа, затова е важно да наблюдаваме как се държи в различни ситуации и да подхождаме според конкретния му модел на поведение. Също така, родителите трябва да познават добре своя собствен темперамент и да работят върху контролирането на своите реакции, за да бъдат добър пример за по-малките.

СНИМКИ: Image by freepic.diller on Freepik

Image by dana279 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ