Напишете дума/думи за търсене

10 признака на емоционален развод

Краят на брака или раздялата между двама души води не само до физическо отделяне, но и до разпад на всичко, което са изградили заедно – имоти, финанси и дори грижите за децата, ако има такива.

Въпреки това, разводът може да настъпи много преди официалното прекратяване на брака. Емоционалното отчуждение може да е налице дълго преди да стигнете до правен край на връзката. То има своите симптоми, които подсказват, че всичко помежду ви е приключило.



1. Отсъствие на емоционална близост

Първият индикатор за емоционално отчуждение е липсата на интимност. Когато желанието да споделяте и подкрепяте партньора си изчезне, връзката ви е сериозно разклатена. Емоционалната близост е основата на отношениятя – ако я няма, говорим за духовен развод.


2. Вече не сте единни


Ако преди сте били заедно в трудностите и успехите, но сега всеки поема по свой път, това е знак, че се намирате в етап на емоционално отчуждение. Това често предшества пълното раздалечаване и края на връзката.


3. Избягвате проблемите


Липсата на желание за разрешаване на конфликтите също е знак за емоционален развод. Постоянните спорове без резултат водят до изтощение, а вие спирате да опитвате да изгладите различията и просто започвате да избягвате сблъсъци.


4. Липса на физически контакт


Здрава връзка се поддържа не само чрез емоции, но и чрез докосване. Когато спре физическата близост, това е още един признак, че бракът ви се разпада.


5. Живеете отделни животи

Още един тревожен сигнал е когато вие и партньорът ви започнете да водите съвсем различни животи, като общото между вас е само това, че споделяте едно жилище.


6. Изчезва интересът към другия


Когато сте били влюбени, любопитството и интересът към партньора са били водещи. Сега, ако този интерес е изчезнал, това е ясен знак за отдалечаване.

7. Чувствате самота въпреки присъствието на партньора

Едно от най-болезнените усещания е да се чувствате самотни, дори когато сте с човека до вас. Това е сериозен сигнал, че връзката ви се разпада.

8. Търсите утеха извън връзката

Когато се обръщате към други хора за подкрепа, вместо към партньора си, това е ясен знак, че емоционалната свързаност между вас е прекъсната.


9. Старите проблеми не се решават


Когато сте изгубили желание да разрешавате стари конфликти, раните от тях остават отворени и продължават да ви нараняват, поддържайки напрежението във връзката.

10. Различни бъдещи цели


Когато вече не споделяте една и съща визия за бъдещето, а вместо това си представяте живота без партньора си или дори с някой друг, това е сигурен знак, че емоционално сте се отделили.

СНИМКИ: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ