Напишете дума/думи за търсене

6 напитки, които стимулират имунната система

Да поддържате имунната си система силна през студените месеци е ключов фактор за защита от настинки, кашлица и болки в гърлото.

Тя е естественият ни защитник, който се активира при среща с вируси, за да ни пази здрави и да ни защитава от ежедневни предизвикателства.

Въпреки че има множество рекламирани продукти за подсилване на имунитета, старите изпитани средства като топъл чай с мед и лимон също са ефективни. И какво трябва да пиете, за да поддържате здрава имунна система през есента и зимата?

Няма вълшебна напитка или добавка, която да ни предпази напълно от грип и настинки. Въпреки това, балансираното хранене е най-добрият начин да поддържате защитните сили на тялото. Вижте шест напитки, които могат да подкрепят имунната ви система.

1. Зелени смутита


Приемът на повече плодове и зеленчуци е чудесен начин да подсилите имунната система. Нашето тяло, включително имунната система, има нужда от витамини и минерали. Много хора обаче не консумират препоръчителното количество зеленчуци. Сутрешното смути с добавен спанак, например, ще ви осигури витамин C и желязо – важни за доброто функциониране на организма. Също така зеленчуковите супи са друг полезен начин да приемате повече зеленчуци.


2. Топла напитка с мед и лимон


Топлият чай с мед и лимон е класическо средство при симптоми на настинка. Но дори и само лимон във водата ви сутрин може да добави витамини към деня. Цитрусите са богати на витамин C, който не само поддържа имунната система, но също така подпомага усвояването на желязо от зеленчуците. Медът също носи ползи със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, които укрепват защитните сили на организма.


3. Бадемово мляко с витамин B12


Витамин B12 е необходим за имунната система и намаляване на умората. Основните източници на този витамин са животински продукти, което прави обогатените с B12 растителни млека отличен вариант за вегани и вегетарианци. Бадемовото мляко съдържа и витамин Е, антиоксидант, който защитава клетките от вредни вещества, а някои марки добавят калций за здрави кости.


4. Вода с добавки


Намаляването на кофеина, избягването на алкохола и пиенето на повече вода са чудесни за цялостното здраве и имунитета. Ако добавите към водата плодове, мента или канела, не само ще я направите по-приятна, но и ще добавите доза витамини, полезни за поддържане на имунната система.


5. Смутита с допълнителни съставки


Добавете ядки към смутито си, за да получите изобилие от витамини и минерали, включително витамин E, желязо и цинк, които са важни за защитните сили на тялото. Пълнозърнестите храни, като овесени ядки, също са добро допълнение – те съдържат фибри, които поддържат добрите бактерии в червата, а здравите черва са ключови за добър имунитет.


6. Чай от джинджифил


Джинджифилът е използван от векове в традиционната медицина, благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Чаят от корена е чудесен избор за студените месеци и може да подкрепи имунната система.

СНИМКИ: Image by user14908974 on Freepik

Image by Silvia from Pixabay

Image by Leon from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ