Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което се случва с майката в първите 24 часа след раждането

От този момент животът ви коренно се променя. Всичко е различно, всичко е ново. Този ден е един от най-важните в живота на всяка жена.

За първи път усеща контракциите, разбира какво е раждане, както и за първи път докосва бебето си. Болката, преживяна по време на раждането, избледнява, щом новороденото е положено върху гърдите ѝ.

Но с това промените не приключват. Тялото на жената започва процеса на възстановяване. От сега нататък задачата ѝ не е да носи детето в утробата, а да го отглежда и се грижи за него. Първият ден е изпълнен с нови, непознати преживявания.

Първият вик на новороденото не означава, че всичко е приключило. След като се роди, плацентата – органът, който е поддържал връзката между майката и бебето – също трябва да бъде отделена. Обикновено този процес се случва бързо, но понякога изисква медицинска намеса.

В повечето случаи пъпната връв се прерязва след раждането на плацентата. Това действие често се поверява на бащата, ако той присъства на раждането. След като тя спре да пулсира, детето вече може да диша самостоятелно.

Много жени преминават и през процедурата епизиотомия, когато се прави вагинален разрез за улесняване на раждането. Тази манипулация помага да се избегнат по-големи наранявания и разкъсвания на тъканите, които се лекуват по-бавно и болезнено.

Почти веднага след раждането бебето се поставя на гърдите на майката. Или поне така би трябвало да бъде. Първите капки коластра са жизненоважни за новороденото, като стимулират имунната му система. Този момент създава и специална връзка между майката и детето, въпреки че не винаги емоциите на жената се събуждат веднага. И няма защо да изпитвате вина за това!

Първите дни след раждането са свързани с нов хормонален взрив. Това включва емоционални колебания и постепенно възстановяване на тялото, което се адаптира към новата си роля.

Следродилните контракции на матката също могат да бъдат доста болезнени, особено по време на първото хранене. Окситоцинът, който се произвежда при кърменето, стимулира тези контракции, което може да причини дискомфорт, докато матката се свива обратно до нормалния си размер.

Някои жени срещат трудности с кърменето. Често е необходима помощ от специалист, който да помогне да се установи правилният ритъм на кърмене. Понякога млякото не се появява веднага, а едва на третия ден, но коластрата е напълно достатъчна за началото.

За много жени първото ставане от леглото след раждането е трудно. Мускулите са слаби, болката е осезаема, а процесът на уриниране може да бъде предизвикателство, особено ако има разкъсвания.

През първия ден в болницата майката е под постоянен медицински контрол. Измерват се кръвното налягане и се извършват редица прегледи, за да се избегнат усложнения като следродилна прееклампсия.

Въпреки че бебето може да спи дълбоко първата нощ, за майката това често не е така. Тревожността и нуждата да се грижи за новороденото може да я държат будна. Първите дни са изпълнени със страх и съмнения, но с времето жената се адаптира към новия си живот. Тези първи моменти са изпълнени с промени и предизвикателства, но с тях идва и уникалната радост на майчинството, което тепърва започва.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by one_life from Pixabay

Image by Rebecca Scholz from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ