Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на майка със следродилна депресия?

Следродилната депресия е сериозно състояние, което засяга значителна част от жените след раждане.

В световен мащаб около 10-20% от родилките преживяват тази форма на депресия, която може да има сериозни последствия както за жената, така и за нейното дете. В България липсват точни национални статистики, но експерти смятат, че около 15% от българките страдат от това състояние.

Следродилната депресия е много повече от обикновена тъга или умора, които често съпътстват периода след раждането. Това е състояние, което включва интензивни емоции като тревожност, безнадеждност и дълбока мъка, които могат да продължат месеци. Симптомите включват:

Постоянна тъга или раздразнителност.

Липса на енергия и мотивация.

Проблеми със съня, дори когато бебето спи.

Чувство за неспособност да се грижиш за детето или усещане за вина и депресия.

Как да помогнем на майка, която страда от следродилна депресия?

1. Разбиране и подкрепа


Първото и най-важно нещо, което можем да направим за една майка със следродилна депресия, е да я разберем. Тя не преминава през това по своя воля. Отношението на близките може да бъде решаващо. Изслушването, без осъждане, е ключово.

2. Насърчаване на отворена комуникация


Много майки с депресия изпитват страх или срам да говорят за своето състояние. Насърчете ги да споделят чувствата си, като подчертаете, че това не е признак на слабост. Според проучвания, жени, които имат стабилна емоционална подкрепа, по-рядко развиват сериозни форми на следродилна депресия.

3. Помощ с ежедневните задължения


Грижата за новородено е изтощителна, а майката често се чувства претоварена. Помощ с домакинската работа, приготвянето на храна или грижата за бебето дори за кратко време може да осигури на майката нужната почивка.

4. Насочване към специалист


Следродилната депресия е състояние, което изисква професионална помощ. Психотерапията или, в по-тежки случаи, медикаментозно лечение, могат значително да подобрят състоянието. В България все още е предизвикателство да се говори открито за психичните заболявания, но има няколко организации и консултативни центрове, които предлагат подкрепа на майки.

5. Поддържане на физическо здраве


Редовната физическа активност, дори в минимални дози, може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Насърчете майката да излиза на кратки разходки или да отделя време за себе си.

СЗО изчислява, че над 13 милиона жени по света страдат от следродилна депресия всяка година. В развитите страни като САЩ и Обединеното кралство се полагат сериозни усилия за ранно диагностициране и лечение на състоянието. В страни като Норвегия и Швеция държавата активно подпомага новите майки с програми за психологическа помощ и подкрепа за ранно детско развитие.

В България, обаче, липсата на достатъчно информация и стигмата около психичните заболявания затрудняват много жени да потърсят помощ навреме. Мнозина смятат, че следродилната депресия е „временна" и тя ще отмине сама, но всъщност тя може да се задълбочи, ако не се третира навреме.

Помощта за майките със следродилна депресия е от ключово значение не само за тяхното психическо здраве, но и за здравето и развитието на техните деца. Според изследвания, децата на майки с нелекувана депресия са изложени на повишен риск от емоционални и поведенчески проблеми. Затова е от съществено значение родилките да получат нужната подкрепа от семейството, приятелите и специалистите.

Следродилната депресия не е нещо, което трябва да бъде пренебрегвано. Тя е реален проблем, който изисква внимание и грижа. Майките не трябва да се борят сами с това състояние – подкрепата на близките и професионалната помощ могат да направят огромна разлика. Нека всички се постараем да осигурим среда на разбиране и грижа, за да може всяка жена да се справи с трудностите след раждането и да се наслади на този специален период от живота си.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Marjon Besteman from Pixabay

Image by charnee wiggett from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ