Напишете дума/думи за търсене

В кои страни бебешките проходилки са забранени?

Много родители по целия свят продължават да използват проходилки при отглеждането на своите деца. За някои може да бъде изненадващо, че тези популярни устройства всъщност крият рискове.

Проходилката, която уж помага на бебетата да направят първите си стъпки и да развиват координацията си, отдавна е обявена за опасна от Американската академия по педиатрия.

Тя настоява за забрана на производството и продажбата им в САЩ. В Канада са забранени вече повече от 20 години, а специалисти от Европа, Австралия, Нова Зеландия и други страни също подкрепят идеята.

Наскоро и американската организация Consumer Reports, която извършва независими тестове на продукти, се включи в усилията за ограничаване на употребата на проходилки. Според тях, въпреки въвеждането на федерални стандарти за безопасност, които са намалили броя на инцидентите, все още хиляди бебета биват наранявани всяка година от тези устройства.

През 2018 г. Американската академия по педиатрия публикува данни, според които между 1990 и 2014 г. 230 676 деца са били приети в спешните отделения в САЩ заради травми, свързани с проходилки. След въвеждането на по-строги стандарти за безопасност през 2010 г., броят на нараняванията намалява, но според Consumer Reports мерките не са достатъчно строги и академията продължава да съветва родителите да избягват използването на проходилки.

Призивите за пълна забрана се затягат, особено след като в Канада са спрени още през 2004 г., след разследвания на педиатрични наранявания, свързани с падания на бебета. Освен опасността от физически наранявания, проходилките също така могат да доведат до проблеми в развитието. Бебетата, които ги използват, често прохождат по-бавно и придобиват неправилни навици при стъпване. Те не научават как да поемат тежестта на тялото си и са склонни да се накланят напред върху пръстите, вместо да се научат да стъпват правилно.

В България също се водят дискусии по въпроса дали проходилките са безопасни. Специалистите посочват, че те могат да навредят на физическото развитие на бебето и препоръчват на родителите да избягват паяк, в който детето седи. Вместо това, те съветват да се използват алтернативи като проходилки, които се бутат, или играчки, подходящи за възрастта.

СНИМКИ: Freepik

Pexels

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ