Напишете дума/думи за търсене

10 есенни приказки, които да прочетете на децата

С настъпването на есента и по-дългите вечери, времето у дома става още по-уютно и подходящо за споделени моменти с децата.

Няма по-добър начин да се насладите на този магически сезон от това да се сгушите заедно с хубава книга в ръка. Историите с есенна тематика и Хелоуински приключения са идеални за създаване на топла и вълшебна атмосфера.

Независимо дали става дума за забавни, страшни или поучителни приказки, тези книги ще внесат радост и вълнение в ежедневието на малчуганите. В следващите редове ще откриете селекция от истории, които ще ви пренесат в свят на приключения, духчета и приказни гори, идеални за четене преди лягане или през уикенда.

1. "Есенна приказка" от Валери Петров

Красива и топла история, в която есента оживява в поетичния свят на Валери Петров. Чрез тази приказка децата ще усетят магията на сезоните и промените в природата.

2. "Магьосницата Лили и Хелоуин" от Книстер

Тази забавна история разказва за приключенията на малката магьосница Лили, която обича Хелоуин. Книгата е изпълнена с магия, хумор и духчета, идеална за любителите на весели приказки с вълшебства.


3. "Градът на тиквите" от Джонатан Лондон

Топла и уютна книга, която разказва за магическо пътешествие до град, пълен с тикви. Тя е перфектна за малките читатели, които обичат тиквените фенери и есенните декорации.

4. "Призрачната къща" от Холи Уеб

Тази история е идеална за децата, които обичат леко страшни истории. В нея две деца разкриват тайните на стара призрачна къща в навечерието на Хелоуин, докато приключенията им ги учат на смелост и приятелство.


5. "Малкият дух" от Отфрид Пройслер

Малкото, но много симпатично духче от замъка на Еуленщайн мечтае да види как изглежда денят, но когато това най-накрая се случва, нещата се обръщат наопаки. Есенната атмосфера на замъка и нежният хумор на книгата я правят чудесен избор за четене с децата.

6. "Чудният есенен ден" от Линда Глейд

Тази книжка разказва за едно дете, което заедно със своето кученце открива чудесата на есента – от падащите листа до прекрасните цветове на природата. Идеална е за малки деца, които обичат природата.

7. "Хелоуинска нощ" от Р. Л. Стайн (от поредицата "Goosebumps")

За по-големите деца, които обичат малко по-страшни истории, "Хелоуинска нощ" предлага смесица от мистерия и хумор. Историята е пълна с неочаквани обрати и призрачни събития.

8. "Вещиците" от Роалд Дал

Тази класическа книга е идеална за есенни вечери и макар че е малко по-дълга, тя ще задържи вниманието на по-големите деца. Историята за вещици, които искат да превърнат децата в мишки, е едновременно напрегната и забавна.

9. "Есенна нощ" от Ханс Кристиан Андерсен

Това е кратка, но вдъхновяваща история за промяната, която носи есента. Тя е подходяща за деца, които обичат вълшебните и вдъхновяващи приказки на Андерсен.


10. "Приключенията на лисичето Джим" от Беатрис Потър


Приключенията на малкото лисиче, което открива промените в гората с настъпването на есента, са прекрасен начин децата да се потопят в природата и магията на сезона.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Betidraws from Pixabay

Image by Amore Seymour from Pixabay

Image by Amore Seymour from Pixabay

Image by Raphael Ofagbe from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ