Есента е идеалното време да се насладим на топлината и аромата на домашно приготвени печива, а тиквеният хляб е едно от най-вкусните сезонни предложения.
Със своята мека текстура и деликатен вкус този хляб е перфектен както за закуска, така и за следобедно кафе.
Богат на подправки като канела, той не само създава уютна атмосфера в кухнята, но и е изключително лесен за приготвяне. Днес ви представяме лесна и ароматна рецепта за тиквен хляб, която ще стане любима на цялото семейство.
Необходими продукти:
600 г тиква
2 с. л. зехтин
2 ч. л. морска сол
1 щипка чили на прах
400 г пшенично брашно
1 с. л. захар
1 пакетче мая
канела (по избор)
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете на едро тиквата. Добавете една супена лъжица олио в съд за печене и я сложете за 30 минути на 180 градуса, докато омекне. Смесете тиквените семки с останалата част от олиото и щипка морска сол и ги прехвърлете в термоустойчив съд. Поставете във фурната около шест минути преди края на времето за готвене и ги изпечете. Извадете тиквата и тиквените семки от фурната. Пюрирайте тиквата. Оставете семките настрана, за да изстинат леко.
Смесете брашното, захарта, солта и сухата
мая в купа и замесете с пюрето от тиква, за да образувате еластично тесто. По желание добавете щипка канела. Оставете го да втаса в топлата фурна за около 30 минути. След това го оформете на хлебче, поставете го върху тава за печене, покрита с хартия и увийте няколко пъти с канап. Изчакайте да втаса покрито за още 30 минути.
Намажете питката с вода и отгоре поръсете тиквените семки. Изпечете на 220 градуса за около 35 минути. Извадете от фурната и оставете да
изстине. Да ви е вкусно!
СНИМКИ: Image by freepik
Image by Aliaksandra from Pixabay
Image by 🌼Christel🌼 from Pixabay
Коментари (0)
Вашият коментар