Напишете дума/думи за търсене

10 начина да премахнете излишната вода от тялото

Задържането на течности в тялото е проблем, с който мнозина се сблъскват – отокът често възниква заради застояла вода в тъканите и води до дискомфорт и подпухналост.

Отстраняването на този излишък е възможно чрез комбинация от подходящи упражнения, хранителен режим и използване на природни средства. Ето някои съвети, подкрепени от специалисти и медицински източници, които ще помогнат да се отървете ефективно от задържаната вода в организма.

Диуретици – начин за бързо освобождаване от течности

Диуретиците са лекарствени продукти, които стимулират бъбреците да отделят повече урина и така помагат за отстраняването на излишната вода от тялото. Важно е обаче те да се приемат под наблюдение на специалист, тъй като прекомерното им използване може да доведе до загуба на важни електролити като калий и магнезий, които са от съществено значение за добрата функция на мускулите и нервната система. Не е за подценяване и рискът към привикване.

Физическа активност за активиране на лимфния поток

Редовните упражнения помагат на тялото да изхвърли задържаната вода, като ускоряват лимфната циркулация. Ето някои лесни неща, които можете да включите в ежедневието си:

Легнете на пода и вдигнете ръцете и краката си нагоре. Свийте коленете и започнете да ги разтърсвате леко – така нареченото „вибриране" стимулира лимфната система.


Седнете на пода и свийте колене. Поставете краката пред себе си и движете коленете нагоре и надолу.

Направете серия от клякания със събрани крака, като се изправяте на пръсти и спускате отново.

Тези упражнения ускоряват движението на лимфата, което помага за по-бързото премахване на излишната течност.

Позиция с вдигнати крака или ръце

Против подуване на крайниците може да помогне повдигането им над нивото на сърцето. Оставете ги на облегалка или възглавница за 20–30 минути – тази позиция улеснява оттичането на излишната вода. По време на продължително седене, например на работното място, поставете краката си на пейка или малка подставка за допълнително облекчение.

Лимфен дренажен масаж

Лимфодренажният масаж стимулира лимфната система, подпомага отстраняването на излишната течност и снабдява тъканите с кислород. Масажът подобрява мускулния тонус и улеснява циркулацията на лимфата, което облекчава отоците.

Режим на хранене и роля на натрия

Натрият в солта допринася за задържане на вода в тъканите, затова е полезно да ограничите солените храни и да увеличите приема на калий, който противодейства на ефекта на натрия. Храни като банани, сладки картофи и спанак са отлични източници на калий, който подпомага баланса на течностите в тялото и намалява отока.

Контрастен душ за стимулиране на циркулацията

Контрастният душ е чудесен начин за подобряване на лимфната циркулация и премахване на подпухналостта. Редувайте топла вода за 3–4 минути със студена за 1 минута, като повтаряте това за около 15–20 минути. Започнете струята от краката и постепенно я насочете нагоре. Тази практика освежава и подобрява притока на кръв.

Компресионно облекло

Компресионните чорапи или ръкави могат да помогнат при подуване на ръцете и краката. Те оказват лек натиск върху крайниците, предотвратявайки задържането на течности в тъканите. След спадане на подуването, редовното носене на компресионни дрехи може да предотврати нови случаи на отоци.


Билкови чайове и натурални диуретици

Чайовете от глухарче, магданоз, хибискус и хвойна са естествени диуретици, които стимулират бъбреците и улесняват премахването на задържаните течности. Тези билкови напитки са богати на антиоксиданти, които допълнително помагат за здравето на тялото и намаляват възпалението.

Пиене на топла вода

Понякога задържането на течности се дължи на обезводняване, което кара тялото да съхранява вода като резерв. Пиенето на топла вода помага за хидратация и същевременно стимулира метаболизма, улеснявайки отстраняването на излишната вода.

Избягване на алкохол

Алкохолът води до задържане на течности поради дехидратация, възпаление и нарушаване на електролитния баланс. Комбиниран с газирани и подсладени напитки, ефектът му върху тялото се утежнява. Намаляването на алкохола значително допринася за поддържане на баланса на течностите и намаляване на подуването.

Следването на тези стъпки ще помогне за поддържане на здравословно ниво на течностите в организма и ще намали подпухналостта, което ще ви накара да се чувствате по-комфортно и освежено.

СНИМКИ: Image by senivpetro on Freepik

Image by Pexels from Pixabay

Image by StockSnap from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

Image by dungthuyvunguyen from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ