Напишете дума/думи за търсене

Защо бащинството след 50 е по-трудно

Темата за подходящата възраст за създаване на поколение често се насочва към жените, тъй като биологичните особености на тяхната репродуктивна система определят ограничени времеви рамки за раждане.

Мъжете обаче нямат менопауза – означава ли това, че могат да станат бащи на всяка възраст?

Според специалисти, идеалният период за раждане на първо дете при жените е между 20 и 30 години, с препоръка първото да се планира до 25-годишна възраст. След 45 години зачеването става по-трудно, поради намаляващото качество на яйцеклетките и по-високия риск от генетични аномалии. За мъжете оптималният период за родителство е между 20 и 45 години, но след тази възраст вероятността за здраво потомство започва да намалява.


Защо бащинството след 50 е по-трудно?

След 50 години мъжкото тяло започва да усеща последствията от стареенето, които се отразяват върху плодовитостта. Освен биологичните предизвикателства, възрастта може да попречи на възможността да отгледате и възпитате детето до пълнолетие. Като се вземат предвид тенденциите в продължителността на живота, мъжете след 50 често се изправят пред по-малки шансове да бъдат активни и здрави родители.

Възрастта обаче не е пречка за бащинство, ако мъжът е готов да се ангажира с доброто си здраве и начин на живот. Това включва:

отказ от тютюнопушене и алкохол

балансирано хранене с повече протеини и антиоксиданти

редовна физическа активност

прием на фолиева киселина за подобряване на качеството на сперматозоидите


Митове за късното бащинство

Съществува схващането, че децата на по-възрастни бащи са по-талантливи. Всъщност това не е пряко свързано с генетиката, а по-скоро с по-зрялото и отговорно отношение на родителите към възпитанието. Друг мит е, че репродуктивните клетки на мъжете се обновяват бързо и рискът от генетични аномалии е минимален. В действителност обаче, след 35-годишна възраст, този риск нараства, дори ако майката е млада. Според проучвания, вероятността за развитие на аутизъм и генетични заболявания при децата също се увеличава с възрастта на бащата.

Мъжката възраст оказва значително влияние върху качеството на генетичния материал. Според някои изследвания, генетичните мутации, свързани с напредналата възраст на таткото, могат да достигнат до 70-80%.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by John Lee from Pixabay

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ