Напишете дума/думи за търсене

Диета увеличава шансовете за естествено забременяване

Малайзийски изследователи са установили, че кетогенната диета може да подобри шансовете за зачеване при жени, страдащи от синдром на поликистозните яйчници.

Чрез задълбочен анализ на данни от седем различни проучвания с общо 170 участници, учените подчертават значението на тази диета за хормоналния баланс и репродуктивното здраве.

В рамките на изследванията спазването на диетата е било проследявано по различни начини: тестове за урина или кръв, консултации и телефонни напомняния, както и самооценка от страна на участниците. Основният фокус е бил върху влиянието на кетогенната диета върху телесното тегло и три ключови репродуктивни хормона – тестостерон, прогестерон и фоликулостимулиращ хормон (FSH).

След 45 дни стриктно спазване на кетогенната диета се наблюдава значително понижение на нивата на тестостерон, което е от съществено значение за жените с поликистоза. Високите нива на този хормон често водят до проблеми с овулацията, като възпрепятстват развитието и освобождаването на яйцеклетки. Освен това, нивата на FSH са също понижени – фактор, който в дългосрочен план може да благоприятства овулацията.

Участничките в изследванията отбелязват и намаление на телесното тегло с около 11%, което е друг ключов фактор за повишаване на шансовете за забременяване. Днес на поликистозните яйчници засяга около 10% от жените в детеродна възраст и е една от водещите причини за затруднения при зачеване.

Кетогенната диета се характеризира с нисък прием на въглехидрати и високо съдържание на мазнини и протеини. Когато тялото спре да получава въглехидрати, то преминава в състояние на кетоза – процес, при който черният дроб произвежда кетони, използвани като алтернативен източник на енергия. Сред препоръчваните храни са месо, риба, птици, яйца, зеленолистни и нескорбялни зеленчуци, както и пълномаслени млечни продукти. Древните хора несъзнателно са следвали подобна диета, тъй като храната им е била предимно базирана на лов и събиране.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Journal of the Endocrine Society и предизвикват все по-голям интерес сред специалистите в областта на ендокринологията и диетологията.

СНИМКИ: Image by tirachardz on Freepik

Image by Luciana from Pixabay

Image by zuzyusa from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ