Хлябът с квас се отличава с продължителен процес на ферментация и високо съдържание на вода.
Какво означава това на практика? Тестото е по-меко и лепкаво, а времето за втасване е по-дълго.
За този хляб ще са ви нужни около два дни, както и квас, която можете да си направите предварително.
Необходими продукти:
350 г вода
50 г пълнозърнесто брашно
130 г квас
80 г микс от семена
10 г сол
400 г бяло брашно
Начин на приготвяне:
Смесете брашното с 90% от водата и оставете сместа да престои на стайна температура за около 30 минути. Прибавете кваса и семената. Месете 8 минути с бавни движения, след това още 2 минути интензивно. Оставете го да си „почине" за половин час. Поставете го в хладилника, за да ферментира за 14 часа.
На следващия ден извадете тестото и го оставете да достигне стайна температура. Омесете го още веднъж и го оставете за 20 минути да се отпусне. Оформете го в желаната форма и го поставете в съда, в който ще печете. Последната ферментация продължава около час.
Печете в предварително загрята фурна за 45-50 минути, като най-добре е да използвате керамичен съд. Готовия хляб съхранявайте, увит в чиста памучна кърпа и поставен в хартиен плик, за да остане свеж по-дълго.
СНИМКИ: Image by KamranAydinov on Freepik
Image by Vugar Ahmadov from Pixabay
Коментари (0)
Вашият коментар