На 8 януари честваме Бабинден – ден, посветен на акушерките и гинеколозите, които помагат за успешно и леко раждане.
В този ден, според старата българска традиция, се отдава почит и на бабите. За празника е обичайно да се приготви домашна питка, която символизира уважението и топлината на този специален ден.
Продукти за питката:
Брашното е около 1 кг, а за втасването ще ви трябва едно кубче мая (или пакетче суха мая), което се активира с щипка захар. Необходимите течности включват 400 мл прясно мляко и едно яйце. Добавят се още чаена лъжичка сол, супена лъжица олио, малко пакетче разтопено масло и жълтък за намазване. По желание може да се включи сирене или семена за украса.
Начин на приготвяне:
Започнете с пресяването на брашното, като оформите кладенче в средата му. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко с щипка захар и малко брашно, за да се получи гъста каша. След като шупне, сместа се излива в кладенчето. Добавя се разбито яйце и солта, а после се замесва, като постепенно се наливат останалите 300 мл мляко мляко и олиото. Тестото се оставя да втаса на топло място.
След като удвои обема си, се премесва, като се маже с разтопеното масло. Този процес се повтаря няколко пъти, докато маслото свърши. Накрая тестото се разточва и се оформя на питка. Ако искате плетеница, тестото се разрязва на осем части, всяка от които се разделя на три и се сплита на плитка. Плитките се подреждат в кръгла тава, предварително намазана с олио.
Готовата питка се намазва с жълтък и, ако желаете, се украсява със семена. Пече се до златисто и е готова да стане част от празничната трапеза на Бабинден.
СНИМКИ: Image by Christos Giakkas from Pixabay
Коментари (0)
Вашият коментар