Макробиотичната диета, разработена през 20-те години на XX век от японския философ Джордж Осава, е хранителен режим, който се стреми към постигане на баланс и хармония в организма чрез консумация на естествени и минимално преработени храни.
Основният фокус е върху пълнозърнестите продукти, зеленчуците и бобовите култури, като се избягват храни с високо съдържание на мазнини, сол, захар и изкуствени добавки.
Диетата се състои предимно от пълнозърнести продукти, които съставляват около 50% от дневния прием и включват кафяв ориз, ечемик, овес, пшеница и просо. Зеленчуците заемат 20-30% от менюто и обхващат броколи, моркови, карфиол, зеле и репички. Бобовите култури и морските зеленчуци представляват 5-10% от диетата и включват леща, боб, нахут, тофу, темпе и водорасли. В ограничени количества (5-20%) се консумират плодове, бяла риба, семена, ядки и мисо супа.
Препоръчва се да се изключат месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, рафинирана захар, животински мазнини, изкуствени подсладители и химически добавки, както и генетично модифицирани храни.
Спазването на макробиотичната диета може да доведе до намаляване на холестерола, тъй като диетата с ниско съдържание на мазнини и животински продукти спомага за понижаване на нивата на холестерол, което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания. Някои изследвания показват, че елементите на макробиотичната диета са свързани с намалено възпаление в организма, което може да понижи риска от развитие на рак. Проучвания сочат, че този режим може да подпомогне по-бързия контрол на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
Въпреки потенциалните ползи, стриктното спазване на макробиотичната диета има вероятност да доведе до хранителни дефицити, като недостиг на протеини, калций, желязо, витамин D и витамин B12, поради ограничаването на животински продукти. Много от храните в диетата са с ниско съдържание на калории, което има риск да доведе до нежелана загуба на тегло. Стриктните правила на диетата понякога затрудняват и социалните взаимодействия, свързани с хранене.
Поради тези причини е препоръчително консултация с диетолог преди започване на макробиотичната диета, за да се осигури балансиран и здравословен режим.
СНИМКИ: Image by senivpetro on Freepik
Коментари (0)
Вашият коментар