В северната страна на хилядите езера, където зимата рисува прозорците с ледени цветя, а ароматът на кафе се носи из уютните домове, има една кулинарна традиция, която събира семействата около масата – финландският козуначен хляб, известен като пула (pulla).
Това сладко и меко печиво, обогатено с кардамон и често оформено в красиви плитки, е неотменна част от финландската култура и се поднася с гореща напитка в празнични дни или просто за удоволствие. Ето как да си го направите у дома.
Необходими продукти:
1 ч.ч. топло мляко
1/4 ч.ч. топла вода
1 с.л. суха активна мая
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. сол
2 големи яйца, леко разбити
5 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. разтопено масло
За глазурата:
1 голямо яйце
1 с.л. прясно мляко
За поръсване:
Нарязани бадеми
Захар
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото и водата до посочената температура и разтворете маята в тях. Оставете сместа да престои около 10 минути, докато се образува пяна.
2. В голяма купа смесете захарта, кардамона, солта и разбитите яйца. Добавете маяната смес и разбъркайте добре.
3. Постепенно добавяйте брашното, като разбърквате, докато се образува меко тесто.
4. Добавете разтопеното масло и омесете тестото, докато стане гладко и еластично.
5. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
6. След като втаса, го разделете на три равни части. Оформете всяка от тях на дълга лента и сплетете трите ленти в плитка.
7. Поставете върху хартия за печене и я оставете да втаса още 30 минути.
8. Загрейте фурната до 190 градуса.
9. Разбийте яйцето с млякото за глазурата и намажете повърхността на хляба. Поръсете с нарязани бадеми и захар.
10. Печете хляба за 25–30 минути или докато стане златистокафяв.
11. Оставете хляба да изстине върху решетка преди сервиране.
Насладете се на този ароматен финландски козуначен хляб с чаша кафе или чай, споделяйки го с близки и приятели. Неговият уникален вкус и текстура ще ви пренесат в уютната атмосфера на финландските домове.
Коментари (0)
Вашият коментар