Великденската трапеза пази спомени, аромати и усещания, които се предават през поколенията.
Но понякога традицията може да срещне неочакван тренд – като в тази рецепта, в която класическият български козунак се преплита с вкуса на дубайски шоколад. Не просто сладкиш, а празник на сетивата – с аромат на фини ориенталски нотки, които придават изцяло нов облик на добре познатия десерт. Готови ли сте да вплетете малко разкош от пустинята в празника си?
Необходими съставки:
За козунака:
600 гр. бяло брашно
300 мл прясно мляко (2.5%)
10 гр. суха мая
50 гр. захар
50 гр. какао на прах
150 гр. масло
За пълнежа:
50 гр. тънки тестени ленти кадаиф (фино начупени)
20 гр. сусамова паста
50 гр. крем от шам фъстък
щипка сол
Начин на приготвяне:
В топло, но не горещо мляко разтворете маята, 1 с.л. захар и малко брашно. Разбъркайте добре и оставете на за около 30 минути, за да се активира маята. Междувременно в купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото и маслото. Разбъркайте добре.
Към половината от пресятото брашно добавете сместа с яйца и какао. Омесете тестото, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 40 минути. Когато тестото е готово, омесете го още веднъж и го оставете да втаса за 1 час.
Разделете го на топки, оставете да втаса още 30 минути, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Смесете кадаифа с крема от шам фъстък, сусамовата паста и щипка сол.
Когато козунаците изстинат, напълнете ги със сместа от кадаифа и крема от шамфъстък, използвайки сладкарски пош. Ако е необходимо, изрежете леко центъра на козунаците, но не изхвърляйте "капачето" – използвайте го за покритие. По желание, украсете с разтопен шоколад, паста от шамфъстък или поръсете с натрошени ядки.
СНИМКИ: Freepik
Коментари (0)
Вашият коментар