Напишете дума/думи за търсене

6 гениални приложения на черупките от яйца

След всички шарени забавления около боядисването на яйца и великденските трапези е напълно възможно да се окажете с купчина празни черупки.

Вместо да ги изхвърляте, дайте им нов живот! Ето няколко хитри начина да ги използвате пълноценно и с грижа към природата.

1. Мини градинка в черупка

Яйчените черупки са супер подходящи за разсадници – компактни, биоразградими и напълно безплатни! Леко пробийте дъното им за дренаж, напълнете ги с почва и посадете любимите си семена. За да не се катурват, ги наредете обратно в кутията за яйца. Когато разсадът порасне, просто засадете цялата черупка в по-голяма саксия или директно в градината – тя ще се разгради и ще подхрани почвата.

2. Домашна билкова миниатюра

Обичате подправки на прозореца? Черупките са перфектни и за малки саксии с босилек, магданоз или мента. Внимателно отрежете горната част, измийте ги добре и направете малка дупчица отдолу за оттичане на водата. Сложете почва, засадете семенцата и поставете на слънчево място. Поливайте с пулверизатор и гледайте как растат!

3. Натурален източник на калций за домашните птици

Имате кокошки? Счуканите и предварително изпечени черупки са чудесен източник на калций за тях. Така ще им помогнете да снасят по-здрави яйца. Само не забравяйте добре да ги изпечете, за да избегнете риска от бактерии.

4. Скрити сили в кухнята

Яйчените черупки действат като естествен абразив – идеални са за търкане на загорели съдове. Натрошете ги на фин прах, смесете с малко сол и използвайте с телена четка или гъба. Резултатът? Блестящи тенджери без упорити остатъци!

А за онези досадни петна от чаши по плота – накиснете черупките във вряла вода за една нощ, после ги използвайте като скраб и... петната са история.

5. Заточване на ножове

Да, сериозно! Замразете яйчените черупки, след това ги пасирайте с малко вода в блендер. Така ще наточите остриетата на уреда, а получената смес можете да изсипете в компостера – без грам отпадък!


6. Здрави зъби с помощта от природата


Черупките на яйцата са богати на калций и минерали – изключително полезни за емайла на зъбите. Сварете ги, почистете ги добре, после ги изсушете и смелете на прах. Смесете с няколко капки ябълков оцет и нанесете като маска или използвайте като паста. Това естествено средство подпомага реминерализацията и укрепва зъбите по естествен път.

СНИМКИ: Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ