Консумацията на мазна риба по време на бременност може да намали риска от развитие на шизофрения за детето, съобщи в. "Дейли мейл", предаде БТА.
Новото изследване е на учени от японския изследователски институт "Рикен". Те откриха, че мишки, които в утробата на майката не са получавали достатъчно омега-3 мастни киселини, съдържащи се в по-тлъстата риба, в зряла възраст имали симптоми на шизофрения. Те били със слаба памет и депресия.
При мишките с изразени симптоми експертите откриха намалена функция на редица гени, свързани с олигодендроцитите. Това са глиални клетки, обграждащи невронните тела в мозъка. Те отговарят за формирането на миелина в централната нервна система. Подобни изменения в генната експресия има при хора с шизофрения, твърдят учените.
Коментари (0)
Вашият коментар