Необходими продукти:
1 кг шаран
200 гр. ориз
3 глави лук
1 връзка пресен лук
60 гр. орехи
60 гр. стафиди
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. черен пипер
сол
6 с.л. олио
1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват във вряла вода за 10 минути. През това време 1/3 от лука се нарязва и задушава в дълбок тиган с олиото. Добавя се оризът и се пържи, докато стане прозрачен. Слагат се подправките - черен пипер, сол, мащерка, а също и водата, която трябва да е гореща.
Когато оризът поеме течността, се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи и ситно нарязан пресен лук. Шаранът се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. Със сместа се пълни и се зашива.
Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на подходящ съд (тава). Върху него се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се пече за около час на 180 градуса.
Коментари (0)
Вашият коментар