Необходими продукти:
1 кг. брашно
6 бр. яйца
200 гр. масло
200 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
бадеми за украса
1/3 ч.ч. стафиди
щипка сол
1 бр. белтък
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в дълбок съд. Яйцата се разбиват със захарта, към тях се прибавя лимоновата кора. Млякото се затопля леко. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, в пресятото брашно се оформя кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Размесва се добре до получаване на хомогенна смес. Месете, докато не се получи гладко тесто и не се разбият всички бучки. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, добавете колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Маслото се разтопява предварително, като се внимава да не започне да се пържи. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Целта е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съд и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението в. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат, както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате. Намазват се с разбит белтък. При желание се наръсват със захар и се пекат. Печете на 180 градуса.
Коментари (0)
Вашият коментар