Ядките от сърцевината на тиквата са отличен източник на витамини от групата на В-комплекс – тиамин, рибофлавин, ниацин, холин, биотин, пиридоксин, пантотенова и фолиева киселини.
Тези витамини имат важна роля за синтеза на белтъците, разграждането на еритроцитите и участват в метаболизма на въглехидратите и мастните киселини.
Ниацинът помага за намаляване на нивата на LDL - холестерола в кръвта и заедно с глутамата подобряват активността на мозъка, което от своя страна облекчава състоянията на тревожност и невроза.
Така че, съдържанието на магнезий и В-комплекс витамини в тиквените семки ги прави незаменим помощник в грижата за равновесието на нервната система. Те допринасят и за намаляване на чувството на отпадналост и умора, благоприятстват производството на енергия и подпомагат деленето на клетките.
Коментари (0)
Вашият коментар