Хранителните алергии са сред най-често срещаните здравословни проблеми при деца под 17-годишна възраст.
Те засягат приблизително около 10% от младежите, като този процент постоянно нараства. Защо е така? Първо трябва да си отговорим на въпроса какво е хранителна алергия. Имунната система на децата, които страдат от такава, реагират на определени протеини в продуктите. Алергиите могат да се появят внезапно. Има 6 основни храни, които е най-вероятно да предизвикат негативна реакция у имунната система на децата.
Това са млякото, яйцата, фъстъците, соята, рибата и мидите. Ако малчуганът ви опита от тях и след това забележите, че по кожата му се появяват необичайни обриви, започне да повръща или да преглъща трудно, най-вероятно страда от хранителна алергия. Повечето родители се чудят ще бъде ли тя за цял живот. В голяма част от случаите отговорът е „не“. Малчуганите израстват алергията. Ако тя се предизвиква обаче от фъстъци, риба или миди, шансът да не отмине с времето, е много голям. В тези случаи ограничете определени хранителни алергени от менюто на детето ви.
За целта внимателно следете съставките на продуктите, с които готвите у дома. Когато отидете на ресторант, винаги предупреждавайте персонала какво не трябва да има в чинията на рожбата ви. Не на последно място приготвяйте вкусен обяд за детето си вкъщи. По този начин то няма да има нужда да си купува храна от близкия магазин, докато е навън. Убедете се, че в училището има човек, който може да му окаже първа помощ в случай на алергичен пристъп. Има ли изпитан начин, с който да предпазите детето си от тези нежелани реакции?
Според няколко изследвания колкото по-рано запознаете организма му с дадения алерген, толкова по-бързо свиква с него и в бъдеще имунната му система няма да реагира негативно на приема му. Това може да стане като му дадете да опита продукта, поставите го под езика на малчугана или го допреде до кожата му.
Коментари (0)
Вашият коментар