Напишете дума/думи за търсене

Как бременните да си набавят желязо

Бременната се нуждае от повече желязо - до 20 мг. на ден, като усвояемоста се повишава при достатъчен внос на Витамин С и плодова захар.

 

Добри източници на желязо са: черен дроб, бял дроб, сърце и всички останали месни продукти, както и фасул, картофи, коприва, лапад, спанак, цветно зеле, гъби, ябълки, праскови, сливи, диня и други.

Трябва да се знае, че независимо от абсолютните количества желязо в продуктите - в организма то се усвоява в различен процент. Например при храните от животински произход усвояването е 30 %, при тези от растителен произход - от 5 до 20 %, а при варивата боб и други - 1-2 % . Причината за това са съдържащите се в растенията оксалати и фитати, понижаващи усвояването на желязото. Такива са и кафето, силните чайове и соевият белтък.

Съществуват фактори, които благоприятстват усвояването на желязото, като кисело- млечните храни, оптималният внос на Витамин С с храната и някои органични киселини, като цитрусовите плодове например.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ