Кърмещата майка трябва да приема всекидневно около 1 литър мляко, 150 гр. месо или черен дроб, едно яйце и 60 – 70 гр. сирене, кашкавал или извара.
С такава храна се гарантира достатъчен белтъчен внос, и то на ценни животински белтъци, които са необходими за образуване на майчиното мляко.
Количеството на някои витамини и минерали в кърмата се повлияват от приема им с храната на майката и от запасите им в нейния организъм като йод, селен, витамини В1, В2, В6, В12, А и С.
Ниският прием на тези хранителни вещества от майката води до ниската им концентрация в кърмата, а запасите на бебето от тях са ниски и лесно се изчерпват. Затова кърмачката се нуждае още от хляб, тестени произведения и от изобилие на плодове и зеленчуци, хлебна мая, бирена мая, богати на биологично активни съставки - калций, фосфор и желязо, както и витамини - най-вече А, В-1, В-2, В-6, В-12, РР, С, Д, Е и К.
Коментари (0)
Вашият коментар