Винаги е по-добре да изберете пресни плодове и зеленчуци от замразени или консервирани, при всяка обработка те губят част от полезните си съставки.
Листата и зелените части трябва да са свежи и крехки – по това ще познаете дали наистина са пресни. Купувайте малко количество плодове и зеленчуци, които да ви стигнат за не повече от 2 дни, тъй като колкото по-дълго ги държите у дома, толкова повече ще се губят и вкусовите им качества.
Кореноплодните зеленчуци съхранявайте на тъмно и прохладно място. Кореноплодни зеленчуци са картофите, цвеклото, алабашът, ряпата и други. Ако не възнамерявате да консумирате плодовете и зеленчуците сурови, постарайте се обработката, през която сте планирали да минат, да е бърза – колкото по-дълго трае варенето, печенето или задушаването, толкова по-малко ценни съставки остават в продуктите.
Ако можете да не белите кората на плодовете, добре е да не го правите – в кората се съдържат най-много от ценните им съставки, затова си струва да не белите ябълките преди да ги изядете. Същото се отнася и за зеленчуците. Разбира се, ако краставиците са с доказан произход и домашно гледани. Същото се отнася и за доматите и останалите зеленчуци.
Коментари (0)
Вашият коментар