Здравословното хранене ви предпазва от анемия. Желязото може да си набавите чрез месото, зърнените храни, яйца, спанак и сушени плодове.
Забременейте, когато сте в добро здраве.
Ако планирате да имате дете, трябва да посетите доктора си и да се прегледате. Тогава ще получите съвет относно анемията, по-специално относно приема на фолиева киселина. Лекарите я препоръчват поне месец преди забременяване. Съветват да се приема през първите 3 месеца. Така ще предотвратите анемията и ще намалите риска от дефекти на невралната тръба, като спина бифада. Стандартната доза е 0,5 милиграма на ден. Тя обаче може да бъде по-висока, ако страдате от диабет, епилепсия или наднормено тегло
Хранете се разнообразно
Здравословното хранене ви предпазва от анемия. Желязото може да си набавите чрез месото, зърнените храни, яйца, спанак и сушени плодове. Витамин В 12 може да намерите в месото, рибата, мидите, яйцата и млечните продукти. Нивата на фолиева киселина са високи в зелените салати, боба, мюслито, броколите, говеждото, брюкселското зеле и аспержите. Може да си правите сокове от зеленчуците и плодовете. Леки салати, примесени с елда и киноа. Когато ви пригладнее между храненията да хапвате по няколко сурови ядки. И така ще сте сигурна, че се храните и здравословно и не ви липсва желязо. Ако сте вегетерианка, може да замените животинското месо с леща, боб, тофу, яйца и соево мляко. Посъветвайте си с диетолог или доктор.
Приемайте добавки
Задължително е всички бременни да приемат фолиеви добавки, както и да ядат храни, богати на фолиева киселина. Някои ще трябва да приемат желязо допълнително. Вегетарианците може да вземат витамин В12. Преди обаче да се решите на такава стъпка, говорете с лекаря си как да ги пиемете и какви са възможните странични ефекти. Не пийте нищо на своя глава, без да ви е изрично предписано от наблюдаващия ви специалист.
Как се лекува анемията?
Преминава се на белтъчна диета.
Коригира се железният дефицит, както и дефицитът на микроелементи и витамини.
Ликвидира се хипоксията на организма.
Коментари (0)
Вашият коментар