Необходими продукти:
250 гр. бял дългозърнес ориз
4-5 с.л. растително олио
1 средно голяма глава ситно нарязан лук
4 яйца
2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете ориза според указанията на опаковката. Важно е след пълната му готовност да го отцедите добре. Така ще предотвратите залепването му при пържене. За целта го разстелете на тънък слой в голяма чиния. Така ще изстине по-бързо и ще се изсуши от парата.
След това загрейте в тиган 3 с.л . от олиото и запържете лука за няколко минути, докато омекне хубаво и стане златист. Следващата стъпка е да добавите отцедения от водата ориз, да сложите сол на вкус и да го пържите заедно с лука 3-4 минути. Избутайте го леко настрани в тигана и изсипете останалото олио, което трябва да се равнява на 1-2 с.л. В него сложете разбитите яйца и започнете да бъркате бързо, за да се смесят с ориза. Оставете за няколко минути на котлона, докато яйцата се сготвят и отново разбъркайте до готовност.
Пресипете в подходящи чинии и поръсете със ситно нарязан зелен лук преди поднасяне. Ястието е подходящо както за гарнитура, така и за основно ястие, от което определено ще останете сити.
Абсолютна пом.я