За бременните най-важни са витамините А, D, от група В, както и цинк, желязо и магнезий.
Консумирането на подходящи храни, сокове, витамини за бременни са изключително важни през целия период.
Добри източници на желязо са бобовите и зърнените култури, сините сливи, сушените плодове. Добре е тези храни да се кобинират с такива, богати на витамин С, за по-бързо абсорбиране на желязото в организма.
Витамин В12 е важен за целия период на бременността. Той помага при желязодефицитна анемия, която е възможно да се появи през този период. Съдържа се в месните и млечни продукти. Витамин В1 е важен за обмяната на веществата. Има го в тиквичките, граха, соята, бразилския орех.
Витамин В6 участва в обмяната на веществата и помага срещу гадене. Има го в овеса, пшеничния зародиш, соята. Витамин В9 (фолиевата киселина) участва в обмяната на веществата и деленето на клетката. Богати храни на фолиева киселина са птичите продукти. Важно е да се приема до 14 гестационна седмица.
Витамин А е важен за развитието на плода, но не трябва да се прекалява с него. Съдържа се в черния дроб и морковите.
Витамин D е важен за усвояване на калция от храната. Може да се набави от рибите и зърнените храни, а основен източник на образуването му в кожата са слънчевите лъчи.
Коментари (0)
Вашият коментар