Напишете дума/думи за търсене

Детето прекарва часове само в стаята си. Има ли защо да се тревожа?

В повечето случаи е нормално детето ви да се усамотява с часове в стаята си. Особено с напредване на възрастта.

То може просто да се нуждае от малко време, за да чете или да играе. В този много динамичен и електронен свят, децата усещат повишена нужда от лично време. След като детето ви е потопено в любимо самостоятелно занимание, часовете могат да летят, без то дори да осъзнава колко време е минало.

Ако детето ви се наслаждава на времето, което прекарва в стаята си, получава поне час умерена физическа активност на ден и комуникира нормално със семейството и приятелите, няма нужда да правите никакви промени. Всяко дете има различен темперамент и на някои се случва да искат повече време сами от други.

Но не е добра идея децата да прекарват часове сами в стаята си, играейки на компютър или друго устройство. Експертите съветват родителите да допускат не повече от един или два часа гледане на телевизия или екранно време дневно в споделено семейно пространство, което родителите могат да контролират. Ако детето ви не се занимава с нищо през тези часове само - ако просто лежи или седи наоколо и не прави нищо, това може да е знак, че е депресирано.

Клиничната депресия обикновено се смята за състояние на възрастен, но децата го преживяват също. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че около 2 процента от децата на възраст между 3 и 17 години имат депресия. Депресираните деца понякога изглеждат апатични и оттеглени или незаинтересовани от нещата, с които са се радвали. Тази неспособност е ключов отличителен симптом на депресията. Понякога има и физически симптоми, като главоболие и болки в стомаха.

Ако подозирате, че детето ви може да е депресирано, е изключително важно да уведомите лекаря си. Депресията е лечима, но най-добре е да получите помощ възможно най-скоро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ